Fauske-politikere vil ha ny vgs-struktur

petsa

Hvert fjerde år bestemmer fylkestinget hvilke videregående skoler som skal tilby hvilke utdanningsprogram. Siv Anita Johnsen Brekke (H) og Kassandra Petsa (FrP) fra Fauske vi ha forandringer.

Det skal snart utarbeides et forslag til ny tilbudsstruktur som skal gjelde fra skoleåret 2025/26, og derfor undersøker fylkeskommunen i disse dager hvilke behov de ulike stedene har når det gjelder videregående utdanningstilbud.

Lokalpolitikerne og fylkespolitikerne Siv Anita Johnsen Brekke (H) og Kassandra Petsa (FrP) har klare ønsker for deres hjemkommune Fauske:

– Næringslivet i Fauske og Sørfold har gitt oss tilbakemelding om at de er bekymret for rekrutteringen og mangel på faglinjer i Indre Salten. Dette må gjøres noe med nå, sier Johnsen Brekke.

Kjemiprosess- og labratoriefag
Petsa trekker frem kjemiprosess- og labratoriefag:

– Vi trenger kjemiprosess- og laboratoriefag her på Fauske VGS. Prosessindustrien i Indre Salten opplever store utfordringer knyttet til kompetanse. Industrien i Indre Salten sliter med å få tak i lokal ungdom, da disse i liten grad er villige til å flytte på hybel for å gå kjemiprosess og laboratoriefag i Glomfjord, Mo i Rana eller Mosjøen. Et alternativt løp for denne utdanningen ved den lokale videregående skolen vil kunne bidra til å bøte på disse utfordringene. Dette kan man få til ved å tilrettelegge for kombinasjonsklasser i større grad enn i dag, sier Petsa.

Les også:  MK Faxsen får over en halv million kroner i støtte fra Kulturminnefondet

Kriteriene som ses på når tilbudene skal bestemmes, er blant annet næringslivets behov og tilgang på læreplasser. En lokal næringsaktør som har uttalt seg i denne forbindelse tidligere, er verkdirektør for Elkem Salten, Ove Sørdahl. Han uttalte til Avisa Nordland i fjor at Nordland fylkeskommune ikke leverer det de trenger av lærlinger:

– “Vi har ikke en lokal prosess- og kjemilinje i indre Salten. Det betyr at vi kontinuerlig må utdanne våre ansatte helt fra grunnen”, sa Sørdahl.

Les også:  Nye statsråder i Nærings- og fiskeridepartementet

Johnsen Brekke er enig i at kjemiprosess- og labratoriefag er viktig:

– Bedrifter i regionen opplever dagens utdanningsvei og linjetilbud som hemmende for videre utvikling av virksomhetene, og vi ønsker å jobbe for at dette skal bli en mulighet i Indre Salten. Næringslivet har lagt veldig godt til rette for læreplasser, men trenger ungdom til å fylle disse, sier hun.

IT, helse og elektro også viktig
Petsa nevner også andre linjer som trengs i Indre Salten, som hun håper kan bli en realitet ved den nye tilbudsstrukturen:

– IT-faget er veldig viktig og fremtidsrettet. Det finnes nesten ikke IT-kompetanse i Nordland, så dette kan bli viktig. I tillegg ser jeg at helse- og oppvekstfag kan være svært positivt for Saltdal VGS, for å nå elever fra Beiarn/Misvær slik at de slipper flytte på hybel i Bodø. Det er ikke til å stikke under en stol at dette også kan bidra til mer kjønnsbalanse ved skolen, sier Petsa

Les også:  Nå får Mo i Rana hurtiglevering for første gang

– I tillegg er vi kjent med at det fra flere bedrifter er ønskelig med grunnkurs elektro ved Fauske videregående skole, dette for å sikre større rekruttering til videreutdanning av energimontører, elektrikere og automatikere som man finner ved Saltdal videregående skole. Dette kan også ses på i forhold til mulige kombinasjonsklasser, sier Johnsen Brekke.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.