Skroting av vindkraftplaner: – Må ikke la oss lure

energi strøm

Selv om Regjeringen skroter den nasjonale rammeplanen for vindkraft, betyr det ikke at vindkraftutbyggingen i norsk natur er over, understreker Norsk Friluftsliv.

Torsdag droppet Regjeringen den nasjonale vindkraft-planen – en plan som har skapt stort nasjonalt engasjement, med over 5000 høringssvar.

– Men man skal ikke tolke dette som et nei til videre utbygging av vindkraft i norsk natur. I verste fall kan dette føre til et frislipp, advarer Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Les også:  Hvordan velge riktig ladekabel for Nissan Leaf

Regjeringen skal nå gjennomgå behandlingen av vindkraftkonsesjoner. Der skal natur og miljø veie tyngre, forsikrer olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg.

Norsk Friluftsliv mener den nasjonale rammen for vindkraft avslørte store kunnskapshull, og mener det er et sterkt behov for en oppdatering av kunnskapsgrunnlaget om virkningene av vindkraft, både på kort og lang sikt. Dette må på plass før man eventuelt åpner for nye konsesjonsbehandlinger.

Les også:  Vil flytte rusbehandling av barn fra barnevern til helsevesenet

– Verdien av natur og friluftsliv må også vektlegges mye mer i konsesjonsbehandlingen. Naturkrisen vi står ovenfor er minst like stor som klimakrisen, og vi må nå sørge for å få mer natur, ikke mindre natur, sier Heimdal. 

Heimdal mener at gamle vindkraftkonsesjoner, der anleggsarbeidet ikke er påbegynt, må gjennomgås på nytt med et oppdatert kunnskapsgrunnlag, og vurderes etter nye konsesjonsregler.

Les også:  Ny undersøkelse: Vannkraftverk lar fisk dø i anleggene

Fellesorganisasjonen mener det haster med å få på plass en helhetlig plan for produksjon av fornybar energi.

– Den bør fokusere på alternativer som havvind, energieffektivisering og solenergi. Målet må være energiløsninger med minst mulig konsekvenser for natur, mangfold og friluftsliv, sier generalsekretæren i Norsk Friluftsliv.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.