Et steg nærmere kulturrute-status for Venezia og Røst

nfk

I 3 dager har italienerne fått oppleve musikk, mat, kunst og historie fra nord. Og det like ved hvor adelsmannen Pietro Querinis båt nok ble bygd, ved Venezias gamle skipsverft Arsenale.

Røst og Nordland har nettopp avsluttet et viktig opphold i Venezia, i arbeidet med å få status som kulturarvrute for «Via Querinisima».  Det gamle skipsverftet fikk navnet “Arena Querini” og ble fylt med opplevelser fra Nordland og ikke minst en opera eksportert fra Røst til Italia.  

Les også:  650 ungdommer vil prøve seg som fisker i sommer

Kunnskapsdeling, en rekke samarbeidsprosjekter innen ulike fagfelt og viktige møter knyttet opp mot Via Querinissima stod også på timeplanen.

Querini og mannskapet la ut på en reise som skulle gå til Flandern i 1431, men endte i stedet i et forlis utenfor Røst. Utrolig flaks gjorde at de ble reddet, og koblingen mellom Røst og Veneto var gjort. Det har gitt oss en ekstraordinær felles historie som det nå jobbes med å få gjort til en europeisk kulturrute med navnet “Via Querinissima”.

Les også:  Andøya: Støtter nytt rom-senter

Venetoregionen i Italia og Nordland er de to hovedpartnerne i prosjektet. Västra Götaland i Sverige og Cadiz i Spania har også sluttet seg til kulturruten Via Querinissima. Ruten skal gå fra Venezia til Røst, og vil knytte til enda flere land, regioner og andre partnere sammen i et strukturelt nettverk for grenseoverskridende samarbeid. Det være seg innen kunst, kultur, industri, utdanning og reiseliv.  Via Querinissima er en del av Bodø2024.

Les også:  Ekstra anløp av Skrova

Europeiske kulturruter er en sertifiseringsordning i regi av Europarådet, og kan være en innfallsport til europeiske samarbeidsprosjekter innen eksempelvis forskning, reiseliv og kultur. I dag er det 47 kulturuter med svært ulike temaer som illustrerer europeisk minne, historie og kulturarv og bidrar til tolkningen av mangfoldet i dagens Europa.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.