Dyrking i vann: Smart for deg som vil dyrke året rundt

plantasjen

Hydroponisk dyrking er utmerket for de som vil dyrke året rundt, eller som har mindre plass å dyrke på. Metoden er både effektiv, plassbesparende og passer til alle kunnskapsnivåer. Plantasjen viser nå hvordan du kan lykkes.

Hydroponisk dyrking foregår i oksygenrikt vann fremfor jord. Vannet plantene står i tilsettes kontinuerlig næringsveske, enten manuelt eller automatisk. På den måten vil plantenes rotsystem hele tiden være i kontakt med vannet og næringen. Det gjør at de ikke trenger å søke etter vann, slik de gjør i jord. Hydroponisk dyrking er derfor plassbesparende, og gir planter som vokser mye på kort tid. 

– Hydroponisk dyrking gjør det mulig å dyrke på små overflater med vann, fremfor jord. Det fungerer godt uansett om det foregår på balkongen, inne, eller som en forlengelse av grønnsakshagen. Dyrkemetoden er i tillegg kjempeenkel å komme i gang med og passer dermed utmerket for de som har lyst på grønnere fingre, forteller Johnny Kvernes, gartner hos Plantasjen. 

Les også:  Slik pakker du feriebilen

Metoden er ikke bare effektiv og plassbesparende, men gir også mange valgmuligheter når det kommer til hva en skal dyrke. En god huskeregel er å dyrke grønne bladplanter og krydderplanter, da de egner seg aller best for hydroponisk dyrking. Salat, bladbete, kål, tomater, chilifrukter, basilikum og persille er lettgrodde vekster som passer godt til dyrkemetoden. Man kan også gro enkelte blomster, som stemorsblomster og pelargonier, selv om de fleste foretrekker å plante spiselige planter.

Man kan fint dyrke hydroponisk i vinterhalvåret. Uansett om du velger å gjøre det på kjøkkenbenken, eller i vinduskarmen er det viktig med gode lysforhold. Mellom mars og september får man nok dagslys gjennom vinduene, og ellers på året bør man benytte plantelys for å sikre gode vekstforhold. 

Les også:  REMA 1000 har aldri solgt mer grillmat

– Man kan dyrke hydroponisk ved å bruke ferdige sett eller lage egne. Ønsker man å lage egne hydroponiske dyrkninger kan man gjøre det ved å bruke for eksempel en boks med lokk med hull i, med god nok plass til at man kan senke plantekurver i det, tipser Johnny Kvernes, gartner i Plantasjen.

Det er også mulig å dyrke planter med hydrosystem ute, noe som kan være et godt alternativ for de som bor på mindre kvadratmeter. Likevel er det viktig at vi som bor så langt nord er bevisst på at utendørsplanter trenger gode vekstforhold med varme. Dermed er det avgjørende at man tar inn plantene når kulden kommer.

Les også:  Fjellferie i sommer? Dette må du tenke på

Fire fordeler med hydroponisk dyrking:

  • Stor innhøsting raskt: Når du dyrker hydroponisk, vokser plantene raskere og bærer frukt i løpet av få uker. Innhøstingen blir generøs, selv om du har liten plass.
  • Dyrk ulike planter i samme omgang: Vil du ha variasjon og dyrke ulike typer grønnsaker og krydderplanter, kan du gjøre det i samme omgang – uten separate bokser
  • Slipp jordsøl innendørs: Ettersom hydroponisk dyrking ikke krever noe jord, slipper du å håndtere jord og søl innendørs eller på uteplassen.
  • Kompletter grønnsakhagen din: Dyrk hydroponisk når du ikke har plass i grønnsakshagen eller når det går mot høst.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.