Bruker mobilen åtte timer om dagen

newswire

Dagens unge lever livet på mobilskjermen. Hver femte bruker mobilen opptil åtte timer hver eneste dag, viser en undersøkelse fra Statnett.

– Vi blir stadig mer avhengig av strøm i en digital hverdag. Dagens unge sier de er svært avhengig av mobilen sin og dermed av strøm. Vår jobb er å sikre strøm til lading av mobiltelefoner, men også til oppvarming, varmtvann og elbilen, sier kommunikasjonssjef Nina Yong Kviberg i Statnett.

BI-studentene Knut Leo London og Andres Schmidt bruker mobiltelefonen aktivt.

– Mobilen er det første jeg sjekker når jeg våkner, og det siste jeg sjekker før jeg sovner, sier Knut (23).

– Sist uke brukte jeg mobilen aktivt fire timer om dagen i snitt, sier Andreas (23), etter å ha sjekket skjermtidprogrammet på telefonen sin.

Det er voksne under 30 år som bruker mobilen mest, ifølge en undersøkelse Kantar TNS har utført for Statnett. Faktisk oppgir hver femte i denne aldersgruppen at de bruker mobilen fem til åtte timer om dagen. Noen bruker den mer. Det overrasker studentene.

Les også:  Mange unge har ikke reiseforsikring

– Det høres veldig mye ut. Men hvis jeg tar med alt jeg gjør på telefonen, som å høre på podcaster og musikk samtidig som jeg gjør andre ting, så er den jo i bruk nesten hele dagen, sier Andreas Schmidt etter å ha tenkt seg om.

Vanskelig uten mobil
Undersøkelsen viser at de unge er mer avhengig av mobilen enn de andre aldersgruppene.

– Blant de under 30 år svarer hver tredje at mobilen er det elektriske apparatet de har vanskeligst for å klare seg uten gjennom en dag. De klarer seg derimot ganske godt uten både vaskemaskin, komfyr, varmtvann og oppvarming, sier Kviberg i Statnett.

Ifølge undersøkelsen er det store kontraster i mobilbruken mellom de yngste og de eldste.

Les også:  Nordmenn på ferie: Frykter magetrøbbel mer enn skogbrann

– Dagens unge er født digitale og lever nærmest hele livet på mobilen. De er like mye på mobilen som de sover, og mange tilbringer like lang tid som en arbeidsdag der, skal vi tro undersøkelsen. Nesten ingen bruker mobilen mindre enn en time om dagen, sier Kviberg.

I de eldre aldersgruppene er det annerledes.

– Tar vi med alle aldersgrupper, er det flest som svarer at de bruker mobiltelefonen aktivt i én til to timer om dagen, sier kommunikasjonssjef Nina Kviberg i Statnett.

Blant de over 60 år er det klart flest som er aktive på mobilen under en time daglig. 60 prosent svarer det i denne aldersgruppen. Det er svært få av seniorene som bruker telefonen mer enn tre til fire timer i løpet av en dag.

Trenger de beste digitale hodene
– Folks hverdag blir stadig mer digital og det stiller høyere krav til en robust strømforsyning. Det må vi som har ansvaret for det sentrale strømnettet levere på, sier Kviberg.

Les også:  Agurknytt: Agurktid hos REMA 1000

Digitaliseringen av kraftsystemet gir store muligheter og er en forutsetning for en sikker og effektiv strømforsyning i fremtiden.

– Vi har et stadig økende behov for digital kompetanse for å løse vårt samfunnsoppdrag. De unge som nærmest er født med mobilen i hånden, har stor digital kompetanse. Det lover godt for rekrutteringen av fremtidens digitale hoder som skal styre strømforsyningen.

Hvor mange timer bruker du mobiltelefonen per dag?

Mindre enn 1 time: 28 prosent (60 prosent hos de over 60 år)

1-2 timer: 31 prosent

3-4 timer: 27 prosent (45 prosent hos de under 30 år)

5-8 timer: 9 prosent (20 prosent hos de under 30 år)

9-12 timer: 2 prosent

Mer enn 12 timer: 1 prosent

Vet ikke: 1 prosent

Kilde: Kantar TNS

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.