Europaparlamentet stemte mot å holde dyr i bur

anima

Fredag stemte Europaparlamentet for et forbud mot å holde landbruksdyr i bur innen 2027 i hele den Europeiske Unionen, ved å vedta et Europeisk Borgerinitiativet (ECI) kalt “End the Cage Age”. Dermed oppfordrer parlamentet EU-kommisjonen til å gjøre det samme for å det til en lovgivning.

Det ble et overveldende flertall for resolusjonen, der hele 558 medlemmer av Europaparlamentet stemte for, 37 mot og 85 avsto. Med vedtaket ber parlamentet EU-kommisjonen om å revidere det aldrende EU-direktivet for landbruksdyr fra 1998, for å fase ut bursystemer i landbruket.

– Det er en stor dag, Europaparlamentet har tatt et sterkt standpunkt mot dyremishandling. Tiden har kommet for politikerne i EU-kommisjonen å gjøre ord om til handling. Vi forventer en ambisiøs tidslinjene for å få en slutt på denne grusomme praksisen. Når dette skjer, kan Europa virkelig kreve global ledelse innen dyrevelferd, forteller kampanjeleder hos Anima Niklas Fjeldberg.

Les også:  Fra bank til kunst i Bodø: – Får millionbeløp fra Kulturminnefondet

Initiativet “End the Cage Age” ble startet av dyrevernorganisasjonen Compassion In World Farming og har så langt blitt signert av 1,4 millioner EU borgere. Kampanjen er også støttet av over 170 organisasjoner, politikere, over 140 forskere, næringslivet og veterinærer.

Dyrevernorganisasjonen Anima, som deltar i kampanjen, mener Norge burde ta dette som et sterkt signal og selv sette et tidligere forbud for både fiksering av purker i griseindustrien og høner i eggindustrien. I EU blir også kalver, kaniner, gjess og andre fugler satt i bur.

Les også:  Arctic Race of Norway: Må ha over 100 løypevakter i Bodø

– Norge er på god vei, men det er fortsatt titusener dyr som holdes i bur som forhindrer dem i å utføre grunnleggende naturlig atferd. Det er på tide at Norge går foran som et eksempel og får en rask slutt på denne grusomme behandlingen av sensitive og intelligente dyr, forteller kampanjeleder hos Anima Niklas Fjeldberg.

Mesteparten av den norske matindustrien fri for buregg, og i 2020 var kun 9 prosent av egg produsert i Norge fra høns i bur (Kjøttets Tilstand 2020, s. 50). Kjeder som Rema 1000 og Bunnpris har tidligere tatt et sterkt standpunkt og kuttet buregg tidlig på eget initiativ.

Les også:  Eurovision Young Musicians 2024 i Bodø

Parlamentet ba samtidig om at alle produkter som selges i EU, inkludert importerte, skal overholde et fremtidig forbud mot bur. Det hele ønsket parlamentet at skulle gjøres innen 2022 i stedet for 2023, for å sikre at forbudet gjennomføres før EU-kommisjonens maktskiftet i 2024.

Om loven blir vedtatt hos EU-kommisjonen blir forbudet også en gjeldende i Norge. Som et medlem av EØS-avtalen følger Norge slike EU lover og regler.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.