Boligkjøp havner oftere i retten

boligmarked

Å kjøpe et hus eller en leilighet er den største utgiften man som privatperson har, og boligmarkedet i Norge ekspanderer, det selges og kjøpes boliger hyppigere enn tidligere. Det betyr også at det blir oftere uenigheter mellom selger, megler og kjøper ved boligkjøp.

Mediene har jevnlig reportasjer om boligkjøpere som har oppdaget alvorlige mangler ved huset eller leiligheten etter et boligkjøp, ofte følger det en rettssak der tvisten får sin avgjørelse om man kan heve kjøpet, får erstatning eller lignende.

Les også:  Brenner med tiltak mot boligkrisen

Men ikke alle boligkjøp kan heves, det må nemlig være en alvorlig mangel ved boligen.

– Etter avhendingsloven må det foreligge en mangel for å heve kjøpet, i praksis vil det si at enten selgeren bryter sin opplysningsplikt, selgeren gir uriktige opplysninger eller at eiendommen er i «vesentlig» dårligere stand, sier Eirik Teigstad i Eiendomsrett.no.

Men om hva man som selger hadde kunnskap om, og om man som kjøper har fått informasjonen og ikke minst hva som er vesentlig, vil det nok fortsette å være uenigheter om. Men myndighetene har gjort endringer for å gjøre det tryggere å selge og kjøpe boliger. 16. mai i 2019 vedtok Stortinget forslag til endringer i avhendingsloven.

Les også:  1 av 4 har ikke råd til oppgraderinger hjemme

De nye reglene i avhendingsloven som regulerer kjøp og salg av brukte boliger som skal gi oss en tryggere bolighandel vil tre i kraft i 2020, opplyser Huseiernes landsforbund.

De nye reglene vil forhåpentligvis gjøre det tryggere for alle parter i eiendomsmarkedet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.