Nofir i Bodø fikk kjempekontrakter i utlandet

Arnt E. Pedersen Iris Salten

Bodøselskapet Nofir har siden 2011 samlet inn over 56400 tonn redskap fra mer enn 20 land og 5 kontinent. De siste par årene har nye regler gjort at det internasjonale gjenvinningsarbeidet har blitt satt på vent.

Nå skal selskapet imidlertid i gang med flere prosjekt, blant annet på Island, Færøyene og Seychellene – som et ledd i fortsettelsen av arbeid i andre land:

– Vi har fått på plass en samarbeidsatvtale med Fisheries Iceland (SFS) som skal bidra til økt gjenbruk og gjenvinning på Island, sier Øistein Aleksandersen, daglig leder i Nofir, og legger til:

– I tillegg har vi fått på plass en avtale med Vónin på Færøyene, og har allerede mottatt de første containerne med oppdrettsredskap herfra.

Bodøselskapet har tidligere jobbet aktivt i utlandet. Dette arbeidet skal gjenopptas, og Aleksandersen forteller at arbeidet de nå har satt i gang er et kjempesteg for gjenvinningen av redskap og marint avfall.

Les også:  En kalender som hyller Bodøs skjønnhet

På Island vil innsamlingen av brukt fiskeredskap styres av nevnte SFS og lokale notbøteri – altså de som lager og reparerer fiskeriredskap.

Redskapet fraktes så i containere til Litauen, hvor demontering og sortering finner sted. Det viktigste formålet er gjenbruk eller gjenvinning av redskapet, men det som ikke kan benyttes går til energigjenvinning.

Hildur Hauksdóttir, spesialist i miljøspørsmål hos SFS, opplyser at de har akkurat fått eksporttillatelse til å eksportere blandet materiale til Nofir, og at man derfor straks kan øke gjenvinningen. 

Dette er et viktig skritt i riktig retning i forhold til miljøspørsmålene for både fiskerinæringen og fiskeoppdrettet.

– Vi har jobbet med omorganisering av systemene for fiskeredskaper de siste årene, vi hadde et annet system, men dette er betydelig bedre, sier Hauksdóttir.

Igjennom denne får «alle» mulighet for å levere brukt og kassert fiskeredskap til mottak mange ulike steder på Island. Man betaler ingen avgift for å levere sortert fiskeredskap til mottak.

Les også:  Millioner til kai i Øksnes

Også Seychellene – øyriket med rundt 90.000 innbyggere – har fiskeri som sin klart største industri og eksportnæring. Nå skal de gjenvinne redskapene fra fiskeriet.

– For oss er dette en stor nyhet, og ganske spesielt, sier Øistein Aleksandersen, daglig leder i Nofir.

Seychellene blir land nummer 21 som sender redskap til gjenvinning igjennom Nofir. Fem forsendelser av garn til tunfisk på totalt 85 tonn har blitt tatt imot og håndtert på gjenvinningsselskapets fabrikk.

– Vi synes det er helt supert at Seychellene setter fokus på å forhindre marint avfall. Myndighetene vi jobber med der har allerede spurt om de kan få sende seks forsendelser til, og er veldig fornøyde, sier Aleksandersen.

Les også:  Bodø Run Festival 2025: En ny start med Arctic Sport

Han legger til at materialene de har mottatt denne gang enkelt lar seg gjenvinne til en rekke ulike produkter. For at dette skal skje er det ifølge Nofir-sjefen helt vesentlig hvilke materialer som brukes.

– I disse forsendelsene var det nylon-nett av god kvalitet, noe som betyr at det er enkelt å videreforedle til nye produkter. Vi får med andre ord både forhindret mer marint avfall, og får gitt redskapene et nytt liv i nye produkter.

Aleksandersen forteller at Nofir planlegger å jobbe mer internasjonalt i tiden som kommer. 

– Ulike reguleringer har gjort det noe mer krevende å drive internasjonalt arbeid med innsamling og gjenvinning av fiskeri- og oppdrettsredskap. Nå ser vi imidlertid at vi kan gå tilbake til å jobbe med et større internasjonalt fokus.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.