100 drepte i trafikken så langt i år

biler naf

Per september i år har 100 personer mistet livet på norske veier. – Dette er tall vi må jobbe for å snu. I år tegner til å bli et verre ulykkesår enn i fjor. Derfor oppfordrer vi igjen bil- og MC-førere til å være med å få ned ulykkestallene, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.

Tall fra Statens vegvesen viser at 100 personer har mistet livet i trafikken per september i år. I fjor var det 89 personer som omkom i trafikkulykker i samme periode.  

– Etter flere år hvor ulykkestallene har gått ned, er vi bekymret for økningen i dødstallene i trafikken både i fjor og så langt i år. Derfor har vi en klar oppfordring til alle trafikanter nå som vi går inn i de mørkeste månedene: Kjør forsiktig og ta hensyn. Alle kan gjøre sitt for å redusere risikoen for ulykker, sier Handagard.

Les også:  Se hvor bussen din er på kartet i Nordland

Det er møteulykker og utforkjøringsulykker som tar flest liv på norske veier. I tillegg til den innstendige oppfordringen til trafikantene om å kjøre forsiktig, har NAF en klar beskjed til norske myndigheter.  

– Vi trenger mer møtefri vei, med enten fysisk skille mellom kjøreretningene eller forsterket midtoppmerking. Og det er behov for å sikre mer av veinettet mot utforkjøringsulykker, spesielt fylkesveiene, sier Handagard.

Les også:  Slik pakker du feriebilen

Hver enkelt sjåfør må ta ansvar for å kjøre etter forholdene. Samtidig må veinettet utformes slik at ulykkesrisikoen blir så liten som mulig når uhell skjer, mener NAF. Selv om årsakene til årets ulykker ikke er kjent, er det en klar sammenheng mellom tilstanden på veinettet og risiko for ulykker.  

– Mer midler må på plass for å styrke vedlikeholdet av veiene og styrke trafikksikkerheten. Dårlige veier tar liv, det vet vi fra Riksrevisjonens rapport før sommeren, sier Handagard.

– Økt bevissthet hos den enkelte, sammen med styrket innsats for tryggere veier, er viktig for å få ned ulykkestallene, sier hun.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

Etter en sommer med en positiv utvikling på MC-ulykker har det vært flere omkomne MC-førere de siste månedene.  

– Dessverre ser vi at antall omkomne på MC holder seg høyt også i år. Med 20 drepte er vi på samme nivå som for ett år siden, sier Jan Harry Svendsen, leder for NAF MC. – Det er viktig for sikkerheten til motorsyklister at man rydder sideterreng og at man sikrer farlige veistrekninger. Underskinner på autovern vet vi er med på å redde liv. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.