Religionsmøter skaper spørsmål og utfordrer til dialog. Hva er kultur, og hva er religion når vi begrunner tro og religiøs praksis? Hva er dogmatisk og hva er folkelig religion? Hvordan påvirker religionsmøter kvinners religiøse status?
Da hedendom møtte kristendom for tusen år siden, var disse spørsmålene relevante. Kristendommen ble etter hvert den eneste lovlige religionen, men før dette skjedde, fant det sted en endringsprosess i religiøse forestillinger og praksiser.
I boka «Magi og mirakler fra vikingtid til middelalder» belyses overgangen fra hedendom til kristendom med utgangspunkt i de universelle fenomenene magi og mirakel. Boka gir økt innsikt i en historisk periode som har en rekke paralleller til vår egen tid, hvor ulike religioner møtes og lever side om side i landene våre. Ved å sette norrøn magi og kristne mirakler i sammenheng formidler Røthe et svært viktig bidrag til middelalderforskningen. Boka kjennetegnes av et levende språk og retter seg mot et allment publikum.
Gunnhild Røthe er religionshistoriker med vikingtiden og nordisk middelalder som sitt spesialområde. Hun tok doktorgrad ved Universitetet i Oslo i 2004 med avhandlingen Helt, konge og helgen. Den hagiografiske tradisjon om Olav den hellige i «Den legendariske saga», «Heimskringla» og «Flateyjarbók», og var som postdoc-stipendiat tilknyttet Senter for studier i vikingtid og nordisk middelalder. Røthe er fast spaltist i Klassekampen og underviser i norsk og religion.