Advarsel: Denne feilen kan føre til storbrann

tak brann

Kaster du asken fra peisen i søpla? Eller støvsuger du rundt ildstedet? Slutt med det, oppfordrer Frende Forsikring.

Aske fra peis er årsak til branntilløp og nedbrente boliger hvert eneste år.

– Bare i januar i år var det flere slike branner landet rundt, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren. I Hordaland brant et hus ned til grunnen.

Brannfare i lang tid
– For å være sikker vil jeg anbefale å la asken ligge i tre-fire dager i et område hvor det ikke er fare for brann, sier brannsjef Stein Gjøsund i Os brann og redning. I Os brant et hus nylig ned til grunnen.

Det kan være varme eller glør i gammel aske i flere dager etter at du koste deg med fyr i peisen.

Les også:  Advarer mot gamle røykvarslere

– Kullbiter inneholder glør og temperaturen kan stige igjen med god tilgang til oksygen. Ulmende glør holder en temperatur på rundt 500 grader, sier Øren i Frende.

– Håndterer du asken feil, kan det være en betydelig brannrisiko. Varme, brennbart materiale og oksygen er det som skal til at det tar fyr, sier han.

Brannsjefen er enig.

– Det kan være aske og mindre fragmenter med trevirke som ligger og gløder. Hvis du setter dette ut og det i tillegg er trekk eller vind, kan det bli til åpne flammer, sier Stein Gjøsund.

Skaff deg en sinkbøtte 
– Hvis du skal fjerne asken fra ildstedet før det er helt kaldt må du oppbevare det brannsikkert. Det beste alternativet er å bruke en sinkbøtte. Ikke bruk plastposer eller plastbøtter, sier Øystein Øren i Frende.

Les også:  17 hjemmeulykker i Nordland hver dag frem mot jul

Når du så skal kvitte deg med kald aske skal den kastes i restavfallet.

Ikke bruk støvsugeren
I Os begynte det å brenne i varm aske tidligere i år.

– Vi rykket ut til røykutvikling i en bygning og etter en stund klarte vi å lokalisere årsaken. Det var sentralstøvsugeren som var blitt brukt rundt ildstedet. Det var kommet varm aske inn i beholderen som stod i en kjellerbod langt unna ildstedet, sier brannsjef Stein Gjøsund.

Les også:  17 hjemmeulykker i Nordland hver dag frem mot jul

Han presiserer at brannvesenet først og fremst får beskjed om branntilfellene når det har tatt ordentlig fyr. Mørketallene om branntilløp som ikke utvikler seg, kan dermed være betydelige.

Slik skal du behandle aske og glør 

  • Kjøp en sinkbøtte eller annet brannsikkert spann med lokk der du kan oppbevare asken i noen dager, til det er helt avkjølt
  • Oppbevar spannet utendørs
  • Ikke bruk vanlig støvsuger til å gjøre rent i ildstedet
  • Hvis du skal bruke støvsuger, kjøp inn spesialutstyr med metallbøtte som kan kobles på for å unngå brann
  • All aske skal sorteres som restavfall, og ikke blandes med matavfallet
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.