Advarer studenter mot brannfeller

bolig kjøkken brann

Vel 300.000 studenter ved Universiteter og Høgskoler har nylig startet studiene. Mange flytter i egen bolig for første gang, men få er vant til å tenke på egen brannsikkerhet.

– Det er viktig å være kritisk til hva man leier, og selv om brannsikkerhet ikke er det første man tenker på når man flytter hjemmefra, så prøv ihvertfall å huske å teste røykvarsleren før føsrte natten. Den skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket. Husk også at det er huseiers ansvar at fungerende røykvarsler er installert og at godkjent slokkeutstyr er tilgjengelig, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Les også:  LESERINNLEGG: Regjeringa med "luftpenger" til landbruket

35 brannomkomne hittil
Per 12. oktober har 35 personer omkommet i brann hittil i år, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. De siste årene har det vært markant nedgang i antall dødsbranner, men av de som omkommer skjer over 80 prosent i boligbrann.

– Mange studenter er utelukkende opptatt av å få seg et krypinn noenlunde nær studiestedet. Bevisstheten rundt dette med brannsikkerhet er generelt lav, og dette gjør at en del havner opp i ikke godkjente eller egnete boliger, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

Les også:  Historisk lønnsoppgjør i frontfaget

– Derfor går vi nå sammen med Tryg Forsikring om en digital informasjonskampanje rettet mot studenter i høst. Her legger vi vekt på å øke bevisstheten på grunnleggende brannsikkerhet som røykvarsler, rømningsvei og slokkeutstyr, understreker Søtorp.

Informasjonskampanjen myntet på studenter vil på grunn av smittesituasjonen være heldigital i år. Det innebærer blant annet små filmsnutter med praktiske tips som formidles via sosiale medier. Mange brannvesen vil også bidra med å spre informasjonen til studenter i sitt område.

Sjekkliste for studenter:

  • Se til at det er minst én røykvarsler i hver etasje, og test at de virker.
  • Alarmen skal høres på oppholdsrom og soverom selv om dørene er igjen.
  • Sørg gjerne for en røykvarsler til soverommet ditt for egen sikkerhet.
  • Gjør deg kjent med rømningsveiene, og sørg for at minst to er ryddet og ikke blokkert.
  • Sjekk hvor om det er slokkeutstyr i nærheten, og gjør deg kjent med hvordan de virker.
  • Arranger en brannøvelse slik at alle beboerne er kjent med rømningsveiene og har prøvd de.
  • Det er lurt å ta en prat med utleier om brannsikkerheten der du bor.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.