Advarer hundeeiere: Kan bli 85 grader i bilen

bil hund

Se hvor fort temperaturen stiger i en bil parkert i solsteika. Det kan gå veldig galt om du lar hunden være alene i bilen.

En hund tåler ikke varme veldig godt. Blir hunden overopphetet kan den få alvorlige skader i hjernen, hjertet, tarmene, leveren og nyrene, og den kan i verste fall dø. 

– Det kan bli 85 grader i en bil som står parkert i solen, når det er 22 grader ute. Ikke la hunden være alene i bilen, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til Sparebank 1 og DNB. 

I sommervarmen er bør du også sørge for at hunden får i seg mer vann enn vanlig.

– Hunder svetter ikke slik som mennesker gjør, og derfor blir de raskt varme. De kvitter seg med overskuddsvarme ved å pese. I en lukket bil, med høy temperatur, blir luften fort full av vanndamp. Det minsker effekten av pesingen til hunden, sier skadeforebyggeren.

Les også:  Politiet advarer: Skred ved Kleiberget i Bodø

– Dersom du ser en hund etterlatt alene i en bil i varmen, må du først prøve å få kontakt med eieren. Dersom det ikke er mulig, ring politiet, oppfordrer Hofstad-Nielsen. 

For å oppspore eieren av en bil, kan du sende en SMS til Statens vegvesen. Skriv REGNR og så registreringsnummeret på bilen, og send til 2282. Får du ikke tak i eieren av bilen, ring politiet på 02800, eller Mattilsynet.  

Les også:  Økning i antall mobbe-henvendelse

Får du ikke kontakt med noen av disse, og du ser at hunden lider, kan du bryte deg inn i bilen for å hjelpe den. 

– Du er pliktig til å hjelpe et dyr i nød, sier Hofstad-Nielsen. 

Mange nyere biler, som for eksempel Tesla, har klimaanlegg som kan stå på selv når bilen er parkert. Noen biler har også en egen funksjon for hund i bil. Da står det på skjermen ved rattet, at bilen er i hundemodus.

Har du ikke hund selv, vet du kanskje ikke hva du skal se etter. En overopphetet hund peser kraftig, erustø og forvirret, og har tørre og røde slimhinner i øyne og munn. Hunden kan sikle eller kaste opp. Den har høy kroppstemperatur (over 39 grader), og i alvorlige tilfeller kan den besvime.

Les også:  Singel i 2023: Disse trendene bør du få med deg!

Ta med hunden til et sted med skygge. Kjøl den ned ved å dusje den med vann eller dekke den med et vått håndkle. Ta vann på potene, brystet og magen til hunden. Ikke bruk is, da kan den få sjokk. Prøv å få den til å drikke vann. 

– Ring en veterinær som kan vurdere situasjonen og behovet for tilsyn. Du må kanskje kjøre den til en klinikk så den kan få væskebehandling eller sjekkes for skader, sier Hofstad-Nielsen. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.