Disse sommerplagene frykter nordlendinger mest

sommer varme

Etter to somre med Norgesferie er det mange som ser sitt snitt til å feriere på sydligere breddegrader. Dersom flystreik, flyplasskaos og passtrøbbel blir overkommelige hindre, venter nye utfordringer for Ola og Kari Nordmann gjennom sommeren. Verst kan det gå utover magen. 

En fersk undersøkelse utført av Respons Analyse på vegne av Farmasiet viser at bare 41 prosent av nordlendinger forbereder seg godt ved å ha sitt eget ferieapotek med på turen.  

Som tidligere år oppgir beboere i Nordland myggstikk (48%) og solbrenthet (59%) som de hendelsene, plagene eller skadene man frykter kan ramme seg selv eller en i familien i sommer. 

–  Myggstikk hører nok sommeren til for nordmenn flest. Det er imidlertid svært bekymringsfullt at godt over halvparten av nordlendinger forventer å bli solbrent, og at 29 prosent frykter soleksem. Dette er skader og plager som er særdeles lett å unngå, men som kan få svært alvorlige konsekvenser, sier Stig Henning Pedersen, farmasøyt og driftsdirektør i Farmasiet. 

Les også:  Lyser ut kontrakt for drift og vedlikehold av riksveiene i Ofoten

I tillegg til insektstikk, solskader og gnagsår, ligger magetrøbbel høyt på listen for hva innbyggerne i Nordland frykter i sommer. 

 –  Når vi reiser utenlands utsettes vi for en annen bakterieflora enn den vi er vant til. Da er det lett at magen kommer i ubalanse. Vanlige symptomer er løs avføring, mageknip, kvalme og eventuelt feber, forteller Pedersen og legger til:   

–  Stek det, kok det, skrell det eller glem det, er en god huskeregel å ha med seg på ferie. Ellers er vi vel godt vant med både håndvask og hånddesinfeksjon etter to år med pandemi. 

Les også:  Sensasjon fra Bodø: Ny teknologi skal forbedre gynekologiske undersøkelser!

Farmasøyten, som selv planlegger en tur til Tyrkia med familien, påpeker at daglig tilskudd av probiotika noen dager før avreise, kan bidra til å holde tarmsystemet i balanse.

Selv om nordlendinger frykter urinveisinfeksjon (10%) mer enn å skli på bassengkanten (7%), understreker Pedersen viktigheten av å ha med seg tørt tøy ved bassenget eller på stranda.

– Vi tar litt lett på det fordi vi blir så fort tørre i sola, men våt bikini eller badebukse fører ofte til urinveisinfeksjon. Hos menn kan vått badetøy faktisk være med på å utløse en prostatabetennelse med feber, mens kvinner kan få sopp- eller urinveisinfeksjon med svie og hyppig vannlating, sier han. 

Les også:  Blindeforbundet roper varsko: Underbemanning i helsesektoren vil gå utover synet

Pedersen understreker at han ikke ønsker å være noen feriebrems og avslutter: 

– De færreste blir jo rammet av alt på en gang så jeg høres kanskje litt dramatisk ut.   

Men ta noen forholdsregler og bruk hodet så går nok det meste bra.  

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.