Virke: – 33 000 arbeidstakere snart tilbake på jobb

virke

Regjeringen åpnet tirsdag for en åpning av enkelte bransjer som frisører, optikere og fysioterapeuter fra 20. april. I bransjene som kan gjenåpnes, innenfor strenge smittevernsrutiner, jobber 33 297 personer. Av disse jobber 20 000 i handels- og tjenestenæringen.

− Det er gledelig, og nødvendig for mange bransjer, at regjeringen ser rom for en gradvis åpning. Virke har vært involvert i utviklingen av smittevernsrutinene som har fungert godt i dagligvarehandelen, nå vil vi bidra til å utvikle gode rutiner i bransjene innen handels- og tjenestenæringen som kan åpne, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

Les også:  LESERINNLEGG: Narkotika i arbeidslivet

Etter 1. mars har NAV mottatt 370 000 dagpengesøknader. Hele 4 av 5 av disse kommer fra arbeidstakere i handels- og tjenestenæringen.

− Halvparten av alle nordmenn jobber i privat handels- og tjenestenæring. Med den varslede åpningen kan permitteringstallene endelig gå ned. Men det er en lang vei å gå. For mange bransjer, som reiseliv, kultur og trening er det fortsatt stopp. I tillegg er det slik at næringslivet ikke automatisk vil være tilbake i samme stand som det var før 12. mars. når restriksjonene gradvis heves.

Les også:  Bodø kommune får kritikk av Sivilombudet for tvangsbruk mot funksjonshemmede

Virke er positive til at regjeringen varsler gjenåpningen av virksomheter, barnehager og skoler i god tid.

− Regjeringen gir mange virksomheter forutsigbarhet med å varsle gradvis åpning i god tid. Nå kan mange virksomheter begynne å legge planer for hvordan de kan ta imot kunder igjen på en god måte innenfor smittevernsreglene. 

Virkes medlemsundersøkelse viser at en av fem av virksomhetene i handels- og tjenestenæringen trekker frem åpning av barnehager som det viktigste tiltaket myndighetene kan gjøre for å få hjulene i gang igjen.

Les også:  Pårørende innen Psykisk helses logo går i svart på pårørendedagen 22. september

− En åpning av barnehagene betyr en frigjøring av mange foreldres arbeidskapasitet, som er sårt tiltrengt hos mange arbeidsgivere, sier Horneland Kristensen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.