I dag, tirsdag, er det betydelig skredfare i Nordland og store deler av Troms, og om været slår til venter vi at snøskredfaren kan øke til STOR på onsdag i de regionene der været blir verst.
I Nordland og store deler av Troms er det nå betydelig snøskredfare.
– Plussgrader høyt til fjells kombinert med kraftig vind svekker bindingene i snødekket og det kan føre til naturlig utløste skred forklarer vaktleder i Snøskredvarslingen Karsten Müller.
I Nordland kan det bli STOR snøskredfaren på onsdag når været fortsetter å stå på.
– Prognosene er litt sprikende, men det er sikkert at det blir kraftig vind og mye nedbør i midten av påskeuka. Følg med på oppdaterte varsler på varsom.no, sier Müller.
Når vi varsler STOR snøskredfare og fare for naturlig utløste store skred, betyr det at skredutsatte veier og bebyggelse kan være utsatt. Når det er meldt uvær slik som nå, kan enkelte veier kan være stengt eller ha redusert framkommelighet på grunn av uvær og skredfare. Lurer du på om veien du skal kjøre er stengt, kan du sjekke trafikkmeldinger fra Statens Vegvesen.
Mens været står på i nord er det avtagende snøskredfare i Sør-Norge.
– Etter en varmfront som ga betydelig skredfare i nesten alle regioner i Sør-Norge på mandag, synker temperaturene nå og snøen stabiliserer seg, forteller Müller.
Skredproblemene de som ferdes i fjellet i Sør-Norge må forholde seg til er ustabil fokksnø der vinden har fått herje over tregrensen og våte løssnø skred i bratte, sørvendt terreng. Vær forsiktig ved ferdsel nær skavler som kan være større enn normalt.
I varslingsregionen vår Nordenskiöldsland på Svalbard er det kaldt og klart vintervær. Fokksnøen som kom sist helg er i ferd med å stabilisere seg, men enkelte steder er det fremdeles lett å løse ut skred. Om du klarer å løse ut skred på vedvarende svake lag lenger ned i snødekket kan skredene bli store.
– Det er en ting du som kjører snøskuter på være særskilt obs på, og det gjelder i store grad også i enkelte regioner på fastlandet avslutter Müller.
Gjennom hele påsken sitter et vaktlaglag bestående av meteorologer fra Meteorologisk institutt, geologer fra Statens Vegvesen, tindevegledere og hydrologer fra NVE å utarbeider snøskredvarsler for at både de som ferdes i fjellet og de som har ansvaret for vei og infrastruktur skal ha best mulig grunnlag for å ta gode beslutninger med tanke på skredfare.