Britene får ikke nok norsk fisk til fish & chips

fish chips

Denne uken kåret Storbritannia landets beste fish & chips. Norsk torsk sto på menyen og fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth delte ut hovedprisen da britene feiret nasjonalretten under National Fish & Chip Awards 2024.

 Storbritannia er ett av de største og viktigste markedene for norsk sjømat, og særlig for hvit fisk. De siste årene har det vært flere utfordringer i verden rundt oss, brexit, pandemi og krig preger internasjonal handel. Både myndighetene og næringsaktører har jobbet for å bevare og styrke det tette samarbeidet og handelsrelasjonene med Storbritannia, sier fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap).

Les også:  LESERINNLEGG: Regjeringa med "luftpenger" til landbruket

Hvert år spiser briter mer enn 170 millioner måltider med fish & chips. Norge leverer rundt 25 prosent av fisken som brukes i britenes hurtigmatfavoritt. Torsk er den mest populære fisken, etterfulgt av hyse.

– De som lager fish & chips er stort sett små, familiedrevne bedrifter. De brenner for å levere de beste produktene til sine kunder, og stiller krav til smak, konsistens og bærekraft. Og de får ikke nok av torsk og hyse fra Norge, sier fiskeri- og havminister Myrseth.

Les også:  Enorm etterspørsel: Nå går startskuddet for ny kinesisk sjømat-rute

Under årets prisutdeling ble det servert norsk torsk fra det kombinerte snurrevad og linefartøyet Østerfjord, som har hjemmehavn på Austevoll.

Storbritannia er det største enkeltmarkedet for norsk hyse målt i verdi og et betydelig marked for norsk torsk. I 2023 leverte Norge nærmere 15.000 tonn torsk til Storbritannia, og i overkant av 17.000 tonn hyse basert i direkte eksport.

Årets vinnere vil bli invitert til Ålesund for å lære mer om opprinnelsen til råvaren fra Norge. 

Les også:  Den nye trendgrønnsaken: Brokkolini

– Her får de oppdatert kunnskap om vårt strengt regulerte fiske, bærekraftig forvaltning og norske råvarer. Når de er tilbake i Storbritannia kan de dele kunnskapen med sine kolleger og kunder, og med trygghet vite at de selger bærekraftig sjømat, sier fiskeri- og havminister Myrseth.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.