Utfasing av lysstoffrør har startet – Norske bygg kan bli mørke om man ikke tar grep!

lysstoffrør

Nelfo, Elektroforeningen EFO og Lyskultur har estimert at det i dag er installert rundt 10 millioner operative lysstoffrørarmaturer i Norges land, disse vil gå i svart om det ikke reageres omgående.

EU’s RoHS-direktiv gjør at de tradisjonelle lysstoff- og kompaktlysrørene fases ut i løpet av 2023. Utfasing av lysstoffrør har vært planlagt siden 2011, men vært unnlatt direktivet som følge av mangel på gode miljøvennlige og energieffektive alternativer. 

Armaturene som kan å gå i svart, står for allmennbelysningen i veldig mange yrkesbygg over hele landet. Allerede 25. februar i år ble det forbudt å produsere og importere kompakt- og longlife lysstoffrør i og til Europa.

Neste og siste utfasing skjer 25. august 2023. Når lagrene er tomme etter 25. august er kompaktlysrør og lysstoffrør i prinsippet historie. Dette er lyskilder som har vært på markedet i mange tiår, som jevnlig må byttes ut. Denne tidkrevende utskiftingen lyskilder har tradisjonelt vært en del av et vedlikeholdsbudsjett. 

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

Så hva skal eiendomsbesittere gjøre når disse lyskildene er en saga blått, og det ikke er investeringsbudsjett å ta av til større oppgraderinger av lysanlegg? Og hvem skal ta kostandene forbundet med oppgradering til LED rundt i kommunene?

Det å konvertere fra tradisjonelle lyskilder til LED har lenge vært et av de enkleste og rimeligste alternativene for energieffektivisering. Med overgang fra lysstoffrør til LED begrenser vi også spredningen av en miljøversting, nemlig kvikksølv. Alle lysstoffrør og kompaktlysrør har et belegg på innsiden av glasset som inneholder kvikksølv. Ettersom LED konvertering er såpass kostnadsbesparende, klima- og miljøvennlig finnes det i dag ingen gode argumenter for å ikke gjøre konverteringen vi nå blir nødt til å gjøre. 

Les også:  Nettsvindel øker: Nå får du advokathjelp online

Den enkleste løsningen er konvertere tradisjonelle lysstoffrør til LED rør, men den enkleste løsningen er ofte ikke den beste løsningen. I de fleste tilfeller er dette en hasteløsning som vil gi veldig begrenset energibesparing hvor man risikerer å få et dårligere lys, og i verste konsekvens kan denne løsningen ved feil montering utgjøre en reell brann- og kortslutningsfare. 

– Ved oppgradering til LED bør alltid en lysberegning ligge til grunn for å sikre god og riktig belysning og best mulig energibesparing. Tenk langsiktig og bruk bransjens leverandører og rådgivere for å finne den optimale løsningen for ditt bygg i dag og for årene som kommer» sier Ida Thorendahl, daglig leder i Lyskultur.

Les også:  Nettsvindel øker: Nå får du advokathjelp online

En samlet elektro- og lysbransje, oppfordrer eiendomsbesitterene og spesielt kommuner rundt i landet til å umiddelbart legge en god og fremtidsrettet plan for utskifting til nye og effektive LED-armaturer. Ved å samtidig investere i et godt styringssystem kan strømkostanden på lys reduseres med opptil 80%. Med dagens strømpriser vil slike investeringer nedbetales på rekordtid, gjerne i løpet av 1-3 år.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.