Unngå riper og ødelagte speil etter bilvask

bilvask

Mange bilister opplever å få skader på sidespeil, antenner og dører i maskinvask, ifølge Codan Forsikring. Her er rådene for en tryggere bilvask.

I juni skal bilen skinne etter de siste kjøreturene på møkkete veier og store mengder pollen på panseret. Codan Forsikring oppfordrer til varsomhet når man skal vaske bilen med maskinvask.

På noen nye biler åpner man dørene ved enkel berøring. Da må man være ekstra forsiktig i en vaskehall med børster og dyser.

– Børstene kan gjøre at dører åpner seg under en maskinvask, sier Georg Richvoldsen, kommunikasjonssjef i Codan Forsikring.

Han sier at man bør sjekke hva instruksjonsboken sier om bilvask, og at man i det minste må slå av motor og strøm helt, slik at alle sensorer på bilen er deaktivert under vasken.

Les også:  Nettsvindel øker: Nå får du advokathjelp online

Codan Forsikring har blitt kontaktet av flere bilister som har fått riper i lakken, eller som har fått knekt antenner og speil. 

– Vær forsiktig når du kjører inn og ut i vaskehallen. Det er trangt. Pass ekstra på sidespeilene, slik at de ikke får seg en trøkk når vasken starter, sier Richvoldsen.

Han minner om at den gamle regelen om å skru av antennen før vask fortsatt gjelder for mange biler.

Om man får igjen på forsikringen eller ikke, kommer an på hva som har skjedd og hvilken type forsikring man har. 

Les også:  Slik pakker du feriebilen

– De fleste sakene er enkle forsikringssaker, som løser seg for kunden, sier Richvoldsen. Han forteller at det noen ganger er bileieren som har ansvaret, mens andre ganger så er det eier av vaskehallen som har ansvaret.

– Hvis det er en feil hos vaskehallen, er denne ansvarlig for å dekke skaden til kunden. Hvis det er bilisten som har ansvaret, må man bruke egen bilforsikring, sier Richvoldsen.

De som ikke har kasko i bilforsikringen kan ende opp med regningen selv.

– En kaskoforsikring på bil dekker skade som følge av uforutsette hendelser, slike som kan oppstå i en vaskehall, sier Richvoldsen.

Les også:  Mange unge har ikke reiseforsikring

Han oppfordrer uheldige bilister til å dokumentere hvilket vaskeprogram som ble benyttet, skader på bilen og eventuelle mangler ved vaskehallen. Ta gjerne bilder med mobilen. Vaskehallene skal også ha tilgjengelig skadeskjema som fylles ut.

Codan forsikring har følgende råd til bileiere som skal vaske bilen i en maskinvask:

  • Vis varsomhet ved inn-og utkjøring.
  • Pass på speil, og skru av antenner.
  • Pass på at dører og vinduer er helt lukket.
  • Skru av bilen helt, slik at ikke sensorer reagerer under vasken.
  • Sjekk hva bilens instruksjonsbok sier om bilvask.
  • Dersom skader oppstår, ta bilder av skadene med en gang og kontakte forsikringsselskapet.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.