Svensk applaus for Solbergs avgiftsøkning

kaffe te mineralvann

Samtidig som grensene åpnes, foreslår Solberg-regjeringen å øke alkoholavgiften på øl i budsjettet for 2022. – Jeg kan høre applausen fra de svenske shoppingsentrene helt hit, sier Erlend Vagnild Fuglum.

– Dette er en trist avskjedsmelding fra Erna Solberg til de som arbeider med produksjon og handel i Norge. Økte avgifter vil sette ny fart i grensehandelen igjen, og landet vårt vil på ny tape verdiskaping og arbeidsplasser. Det er så jeg kan høre lyden av applaus fra de svenske shoppingsentrene rett over grensen. Det sier Erlend Vagnild Fuglum, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Les også:  Bodøværinger får mest kaffe for pengene i Nordland

Stengte grenser under pandemien har ført til historiske produksjons- og salgsrekorder for norsk mat og drikke. Statistikk fra Bryggeri- og drikkevareforeningen viser at brussalget hittil i år har vært 32 % høyere enn i et normalår, mens ølsalget har økt med 18 %. 

Tallene tyder på at grensehandelen før krisen var enda større enn tidligere anslått. Det økte salget mens grensen var stengt har skapt flere tusen nye arbeidsplasser, og fellesskapet har fått milliarder i ekstra avgiftsinntekter.

Les også:  22. februar er andelslandbrukets dag!

Likevel foreslår regjeringen Solberg å øke alkoholavgiften med 1,3 prosent.

– Regjeringen kaller dette prisjustering, men så lenge nabolandene holder sine avgifter lave så øker avgiftsforskjellen, og motivasjonen til å ta turen over grensen øker igjen, sier Fuglum. Han setter nå sin lit til den påtroppende regjeringen.

– Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet har vært tydelige på at de ser den unaturlig høye grensehandelen som er problem som må løses. Et slikt arbeid vil ta tid og kreve en rekke virkemidler, men en god start må være å avlyse Erna Solbergs avgiftsøkning. En ny regjering må satse på norsk verdiskaping og norske arbeidsplasser og få stoppet applausen på Svinesund og Charlottenberg, avslutter Fuglum.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.