Sjokktall: Over 100.000 boliger med dårlige brannslukkere!

bolig kjøkken brann

I mer enn 100 000 norske boliger kan det være brannslokkere som ikke virker eller fungerer dårlig, viser fersk undersøkelse.

I hvert tiende hjem står det et brannslokkeapparat som er ti år eller eldre. Over halvparten av disse apparatene har aldri vært på service eller kontroll, innrømmer eierne.

Det går frem av en spørreundersøkelse gjennomført for Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og forsikringsselskapet If i forbindelse med Brannvernuka. Analysebyrået Kantar har gjennomført 1034 intervjuer over hele landet.

– Jeg er skremt. Brannslokkeapparater går ut på dato, og kan være skillet mellom liv eller død ved en brann. Kontroll og vedlikehold er avgjørende for brannsikkerheten hjemme, sier branningeniør Anders R. Ellingbø i forsikringsselskapet If.

– Det er bekymringsfullt at så mange hjem ikke kjenner tilstanden til brannslokkeapparatet sitt, får det på service eller bytter det ut. De fleste vet nok dessverre ikke at brannslokkere og brannslanger har holdbarhetsdato og må kontrolleres jevnlig, sier Ellingbø.

Les også:  Nye forslag om krav til sikkerhet og beredskap i offentlige anskaffelser

Regelverket sier at brannslokkeapparater i private boliger skal kontrolleres av fagfolk minimum hvert femte år. Skumslukkere skal til service hvert femte år, pulverslukkere hvert tiende år. Produksjonsdatoen står nederst på apparatet. De som har husbrannslange bør minimum sjekke at den fungerer én gang i året. Slangen kan du sjekke selv ved å spyle med den.

– Det er kanskje ikke så lett å skjønne forskjell på service og kontroll. Begge deler skal gjøres av autoriserte fagfolk, som man finner i hele Norge,  sier administrerende direktør i Brannvernforeningen, Rolf Søtorp.

– På kontroll sjekkes det at trykket er intakt og at utløsermekanismen fungerer. På servicen tas apparatet fra hverandre og alle deler sjekkes grundig. Pulveret kan ha lang levetid, mens skummet må byttes hvert femte år. En etikett på apparatet viser når apparatet sist var på service eller kontroll og du er altså selv ansvarlig for at dette gjøres, understreker han.

Les også:  Frykter flere alvorlige MC ulykker i Nordland

DSB anbefaler at du vender pulverslokkere opp ned én gang i kvartalet og legger øret inntil. Lytt etter lyden av pulver som sildrer nedover. Dette er en fin egenkontroll, som samtidig motvirker at pulveret forsteiner seg. I tillegg bør du sjekke at pilen står på grønt og at plomberingen er intakt.

– På samme måte som du bør sjekke batteriet i røykvarsleren, bør du faktisk sjekke at brannslokkesapparatet er intakt. Gjør det til en vane å sjekke det før høytider. Da lages det gjerne mye mat, det tennes stearinlys og mange er samlet, sier Rolf Søtorp i Brannvernforeningen.

– Andelen gamle brannslokkeapparater i norske hjem kan være enda større enn 10 prosent: I tillegg til de som vet hvor gammelt apparatet er, er det mange som ikke aner. I spørreundersøkelsen svarer nemlig nesten hver fjerde at de ikke vet hvor gammelt slokkeapparatet er – eller ikke husker det fordi de har overtatt det etter andre, sier Anders R. Ellingbø i If.

Les også:  Brenner med tiltak mot boligkrisen

Bare rundt halvparten av de med apparater som er over ti år gamle, eller har ukjent alder, har sjekket om manometerpilen står på grønt i løpet av det siste året.

Brannslokkere er egnet for å slukke mindre branntilløp i en tidlig fase. Får brannen tak, er slokking en oppgave for brannvesenet.

Rådet for vedlikehold av brannslokkemateriell har et register over godkjente virksomheter og autoriserte kontrollører. For en oversikt over autoriserte kontrollører, besøk rvb.no.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.