Svakhet i røykvarslere kan føre til brann

røykdetektor

Tusenvis av røykvarslere i Norge har en konstruksjon som gjør at de bør skiftes ut. Røykvarslerbatteriet kan settes inn feil, kortslutte og utvikle sterk varme og røyk, advarer forsikringsselskapet If.

Har røykvarsleren din 9 volts batteri, men mangler batteripute som hjelper deg å sette batteriet riktig vei? Da bør du skaffe en ny varsler så snart som mulig, understreker If.

De siste årene har det vært flere tilfeller hvor røykvarslere har blitt svært varme og kortsluttet. Flere ganger har det kommet røyk. Noen varslere har endt opp som forkullede rester med svarte svimerker i taket.

I desember 2020 gikk Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Direktoratet for byggkvalitet derfor sammen ut og advarte om svakheten i mange røykvarslere. 

Da ble det anslått at rundt 650 000 røykvarslere bør byttes ut. Røykvarslerne er blitt solgt under ulike merkenavn i butikkjeder og på nettet.

Les også:  Ny rapport: Barnevernet slaktes av Helsetilsynet

– Vi vet at mange byttet røykvarsler den gang. Likevel har vi dessverre grunn til å tro at det fortsatt finnes enorme mengder med varslere som har designsvakheten og fortsatt er montert der ute, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

– Røykvarslere skal jo forhindre branntragedier, ikke bidra til dem, sier han.

– Vår største bekymring er at det kan være røykvarslere som ikke virker som de skal, fordi batteriet er satt inn feil vei. Det kan få alvorlige konsekvenser hvis en brann skulle begynne om natten når alle i huset sover, sier han.

240 000 kunder med boligforsikring i If fikk i begynnelsen av 2021 en e-post med informasjon om hvordan de kan sjekke om de har svakheten i røykvarslere i hjemmet sitt.

– Vi så på det som en samfunnsplikt å varsle kundene våre om dette, sier Clementz.

Les også:  Frykter reisekaos i sommer

If har selv aldri solgt denne type varslere.

– Røykvarslere skal varsle oss om brann, og gi oss nok tid til å komme oss i sikkerhet. De skal i hvert fall ikke være en mulig årsak til brann, og vi må være sikre på at de virker og kan varsle oss, sier Clementz.

– Dessverre ser vi at den typen røykvarslere som bruker 9 volts batteri, men som ikke har batteripute, kan kortslutte. Det er flere rapporter om at det har utviklet seg sterk varme og røyk når batteriet er satt inn feil vei. Noen varslere har blitt forkullet. Sjekk røykvarsleren din i dag, og se om den har batteripute. Hvis ikke, bør du bytte den ut, oppfordrer Clementz.

Dette må du se etter:

  • 9 volts batteri er det firkantede batteriet med to poler på toppen som folk flest forbinder med røykvarslerbatterier. Det er røykvarslere som bruker 9 volts batteri du må sjekke.
  • Batteripute er den lille delen med ledninger som du løfter forsiktig ut av røykvarsleren for å koble batteriet til. Den ser nesten ut som den har to øyne: Dette er polene batteriet festes i, og innretningen er slik konstruert at det er umulig å sette batteriet feil. Har røykvarsleren batteripute, trenger du ikke bytte.
  • Selv om det er tillatt å selge røykvarslere uten batteripute, anbefaler myndighetene at du skifter ut alle røykvarslere uten batteripute. Dette gjelder ikke røykvarslere som er levert og montert av alarmselskaper eller røykvarslere som benytter andre typer batterier enn 9 volt.
Les også:  LESERINNLEGG: Fortjener kriminelle innvandrere bedre tannpleie enn minstepensjonister?

Kilde: Forsikringsselskapet If

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.