Sondre fra Bodø på landslagssamling – Fikk karriereråd fra Ajer

Eivind Taksrud, Who Dares

I oktober skulle G16-landslaget vært i Østerrike for å spille EM-kvalifisering. Men på grunn av koronasituasjonen så ble dette umulig. Som erstatning har guttene vært samlet en uke i Oslo, der Sondre J. Solhaug fra Bodø var en av de utvalgte.

Fredag vanket det også tips og inspirerende ord fra landslagsspiller Kristoffer Ajer. 

Midtbanespilleren fra Bodø/Glimt har tatt ytterligere et steg opp etter at han deltok på Equinor Talentleir i august, men offisiell landskamp med flagget på brystet lot likevel vente på seg. Sesongen 2020 har vært preget av store begrensninger for Sondre og resten av fotball-Norge.

På kort sikt drømmer Sondre om å bli A-lagsspiller på Glimt, og mer langsiktig drømmer han om å lede Norge til VM- og EM-tittel. På tross av manglende internasjonal motstand, legger han ikke skjul på at det var stas å være på landslagssamling:

− Det hadde selvfølgelig vært ekstremt artig å få prøve seg internasjonalt, men mulighetene vil dukke opp på et senere tidspunkt også. Samtidig tenker jeg tiden nå er en fin mulighet å få vist seg frem over en hel uke, og holde fokus, forteller Bodø/Glimt-talentet.

Midtbanespilleren kjennetegnes særlig av sin fotballforståelse, sterke lederegenskaper og dedikasjon for spillet. Uka på landslagssamling har han brukt godt:

‒ På midtbanen har vi hatt fokus på relasjoner til hverandre, hvordan vi kan frigjøre oss og bli spillbare, og hvordan vi går samlet i press. Det har vært helt fantastisk å være på samling. Det å få spille mot de beste i landet, finne ut hvordan man ligger an og hva man må jobbe med fremover.

Les også:  Haukenes Hawks fra Haukenes ved Sørfold hyllet av eksperter

Fredagen ble ekstra spesiell for laget da Morgendagens helter-mentor Kristoffer Ajer dukket opp på storskjerm. Det var en tydelig preget A-landslagsspiller som dagen etter Serbia-tapet ikke la skjul på skuffelsen over det tapte EM-håpet. Samtidig var han opptatt av å formidle hvilken lærdom slike erfaringer gir.

‒ Fotballen er full av oppturer og nedturer. Heldigvis så lærer man av skuffelsene, og jeg tror det gjør oss bedre og sterkere på sikt, både som enkeltspillere og som lag, forteller Ajer. 

Celtic-proffen delte også erfaringer om sin vei fra ungt talent på Equinor talentleir via en rekke aldersbestemte landslag, til utenlandsproff og selvskreven spiller på A-landslaget. 
 
− Overgangen fra kretslag til Equinor talentleir, via aldersbestemte landslag og A-lagsfotball kan være ekstremt krevende. Jeg husker selv at det var krevende å gå fra å være en av de beste på laget til å møte jevnbyrdig og til og med sterkere motstand internasjonalt. Veien til toppen handler nettopp derfor om så mye mer enn rent fotballtekniske ferdigheter. En er nødt til å ha den indre lidenskapen, gløden og viljen til å bli best. Det som gjør at man legger ned litt mer enn alle andre, forteller Celtic-spiller og Equinor Morgendagens helter-mentor Kristoffer Ajer. 

Les også:  - Gode gassnyheter for Nordland!

Solhaug lot seg inspirere: 

‒ Ajer snakket veldig ærlig og veldig forståelig om hva som faktisk kreves for å nå toppen. Det gjorde inntrykk på meg. Det var også fint å høre han fortelle om skillet fra juniornivå til seniornivå. Denne uken har jeg også fått kjent på et høyere nivå enn jeg er vant til, og det gjelder å ta nivået raskt og få det ut i spill.

NFF Landsslagskolen som støttes av Equinor Morgendagens helter handler om å videreutvikle de beste fotballtalentene vi har her i landet, for å kunne fostre frem fremtidens landslagsspillere. Før fotballen stengte i mars, så vi at aldersbestemte landslag i alle årskull klatret på rankingene, og det hadde aldri stått bedre til med talentutvikling i norsk fotball. Men fotball er lagidrett, og den sosiale delen av spillet har av naturlige årsaker blitt veldig begrenset denne sesongen. Leder for spillerutvikling i NFF, Håkon Grøttland, er veldig glad for å kunne gjennomføre en landslagssamling igjen. 

− Det har vært en utfordrende tid for de unge spillerne våre som i store deler av årets sesong har trent alene. At vi får til samlinger som dette er derfor kanskje viktigere enn noen gang. Vi er nødt til å gi et godt tilbud til de spillerne, som Sondre, som ønsker å pushe seg selv for å kunne nå toppen. Modellen med Landslagsskolen har gitt gode resultater, og vi ser også en økning av norske spillere som leverer varene i de største europeiske ligaene. Det er inspirerende for det videre arbeidet.

Les også:  - Gode gassnyheter for Nordland!

Mens Ajer og resten av landslagsgutta får spille landskamper, lar EM-kvalifiseringen vente på seg for Sondre og resten av G16. Likevel skal Sondre jobbe hardt fremover for å være i EM-troppen når den tid en gang kommer: 

− I høst skal jeg fokusere på å være tydelig, og posisjonere meg i offensiv markering, og ikke minst gi alt! For å bli spiller i verdensklassen tror jeg det er avgjørende å være dedikert, ha en fotballforståelse og kjærlighet til spillet, sier Sondre.

Landslagstrener Jan Peder Jalland er fornøyd med nivået som de unge guttene har vist på samlingen. 

− Mange land har ikke anledning til å samles i disse tider, så vi er svært takknemlige for å ha gjennomført det som har vært en kvalitetsrik uke. Sondre har vist en veldig profesjonell holdning til både trening og skole, og vi ser at motivasjonen generelt sett er sterkere enn kanskje noen gang. Vi skal være godt forberedt til EM-kvalifiseringen når den en gang kommer. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.