Brudd i mekling – Regjeringen forbyr streik

bedrift lønn avtale

Meklingen mellom Parat og NHO har ikke ført frem, noe som normalt betyr streik. Regjeringen har imidlertid innført tvungen lønnsnemnd, noe som betyr at konflikten skal avgjøres av Rikslønnsnemda.

Lars Petter Larsen, som har ledet forhandlingene på vegne av Parat, mener NHO burde ha kommet helikopterpilotene i møte, men setter sin lit til at Rikslønnsnemda avgir en kjennelse som gir CHC-pilotene tariffavtale.

– Pilotene i redningstjenesten på Svalbard er Parat-medlemmer, og hadde tariffavtale frem til de ble virksomhetsoverdratt til CHC Helikopter Service. Dette selskapet har allerede tariffavtale for helikopterpiloter med et annet forbund, men ikke med Parat. Vårt krav er kun partsforhold i denne tariffavtalen, et krav som ikke endrer noe på pilotenes lønns- og arbeidsvilkår, eller bedriftens kostnader. Det er en selvfølge at også Parats medlemmer skal ha rett til å påvirke egne arbeidsvilkår, sier Larsen.

Les også:  Seier for frivilligheten: Frivillige får ta transportoppdrag uten løyve

Ikke reell streikerett
Han sier Rikslønnsnemda også må ta med i sin vurdering begrensningene ansatte i redningstjenesten er utsatt for.

– Så lenge regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemd har ikke denne gruppen reell streikerett, og dermed heller ingen mulighet til å sette makt bak sine krav i forhandlingene, sier Larsen.

Pilotforbundet vurderer situasjonen
Leder av Pilotforbundet i Parat, Carl Rego, mener i likhet med Larsen at Rikslønnsnemda her vanskelig kan komme til noen annen beslutning enn å gi helikopterpilotene en tariffavtale de er berettiget til å få.

Les også:  Dette må du vite om usaklig oppsigelse

– Skulle vi ikke nå frem i Rikslønnsnemda, vil foreningene i Pilotforbundet vurdere hvordan vi sammen skal håndtere dette videre. Pilotforbundet er en sentral aktør i norsk luftfart som vil kjempe for at alle våre medlemmer skal være omfattet av tariffavtaler der vi har partsforhold og selvstendig forhandlingsrett, sier Rego.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.