Sommertid i trafikken: Slik endres kjøremønsteret vårt

bil ratt speedometer

Data fra bompasseringer forteller hvordan trafikkmønsteret endrer seg i sommerferien. Enkelte strekninger øker med over 40 prosent, mens det blir feriestille i de større byene.

Fremtinds datterselskap, Fremtind Service, er Norges største utsteder av bombrikker og ser hvor mye trafikk det er på veien ut fra bompasseringer. Et dypdykk i kundenes bompasseringer i fjor, viser at straks feriemåneden juli begynner, erstattes bykjøring med langturer. 

– Kundene som har AutoPASS-avtaler hos oss har totalt femten prosent færre bompasseringer i juli, sammenlignet med juni og august. Det er bompasseringer i byene som reduseres mest, mens passeringer på landeveiene øker, forteller Svein Skovly, som er kommersiell direktør i Fremtind Service.  

Les også:  Slik unngår du vannplaning og skader på bilen

– Bilistene våre kuttet antall bompasseringer i Oslo med mer enn tjue prosent i juli fjor. I samme periode økte antall passeringer med mer enn førti prosent på strekningen Tvedestrand – Arendal og nesten like mye gjennom Hallingporten, sier Skovly.  

Også for de norske ferjene og passeringer i utlandet er det en markant oppgang i juli.  

Den norske AutoPASS-bombrikken fungerer også på broer og ferjer i hele Norden, så Fremtind Service har innsikt i kjøring ut av Norge også. Trafikken over Øresund- og Storebæltbroene var faktisk tre ganger så høy som månedene før og etter.  

– Nå var riktignok juli 2022 en spesiell måned hvor blant annet flystreik gjorde at flere enn ellers valgte bil til turen sydover. Vi er spente på å se årets tall som blir klare tidlig i august, sier Skovly. 

Les også:  Parmaskinken har akkurat blitt sunnere og bedre

I en undersøkelse Respons Analyse har gjennomført for Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, oppgir 23 prosent, tilsvarende over én million nordmenn, at de skal på bilferie i sommer.  

I tillegg skal 38 prosent, tilsvarende 1,6 millioner nordmenn, på hytta. Det betyr at mange skal ut og kjøre samtidig i sommer – og risikoen for skader og trafikkuhell øker. 

– Sommeren er vanligvis høysesong for alvorlige trafikkulykker. Det stiller enda større krav til oss som sjåfører. Husk å beregne god tid i sommertrafikken, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind. 

Les også:  Ny undersøkelse: Lite elektronisk likestilling i parforhold

Råd for en trygg biltur i sommer:   

  • Overhold fartsgrensene og kjør etter forholdene   
  • Gjør deg ferdig med tasting før du kjører, og la mobilen ligge når du kjører   
  • Ta deg tid når du skal parkere og rygg alltid inn på parkeringen, ikke ut 
  • Ikke stol blindt på alle funksjonene i bilen, som for eksempel autopilot og ryggekamera   
  • Ta det pent ut av parkeringsplasser, veikryss og rundkjøringer, og når du skal «flette» i kø, inn og ut av kollektivfelt eller på motorveien 
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.