Flere nord-norske bedrifter skal ansette i tredje kvartal

avtale enighet

Til tross for usikkerhet i markedet er det fortsatt rekordhøy etterspørsel etter arbeidskraft i norsk næringsliv. For tredje kvartal skal flere nord-norske bedrifter ansette, sammenlignet med andre kvartal. Det viser ManpowerGroups ferske arbeidsmarkedsundersøkelse.

-Bedriftene vil gjerne ansette, men sliter med å finne de riktige folkene. Det er kamp om den rette kompetansen, sier Ann-Kristin Ruud, regional manager for Nord-Norge i Manpower.

Hvert kvartal gjennomfører ManpowerGroup en arbeidsmarkedsundersøkelse blant norske bedrifter. De har spurt 765 bedriftsledere om de skal bemanne opp, ned eller uendret.

For tredje kvartal forventer bedriftene i Norge samlet en netto bemanningsøkning på pluss 26 prosent. Nord-Norge er sammen med Midt-Norge de eneste regionene som er mer positiv enn i forrige kvartal.

Les også:  Vil ha turistskatt i Lofoten

For tredje kvartal er det forventet flest nyansettelser innenfor kommunikasjonstjenester. Ifølge Ruud sammenfaller det med hvordan hun ser utviklingen i nord.

-Alle bedrifter opplever et økende behov for god kommunikasjon. Vi ser det særlig i bransjer som telekom, som bruker mye ressurser på kundeservice. Dette er en god inngangsport for mange unge arbeidstakere, som kan få nyttig erfaring på kort tid, sier hun.

Videre mener Ruud at det også er økt aktivitet innenfor reiseliv.

-Vi ser et økt behov for folk som kan jobbe innenfor tradisjonelle serviceyrker. Reiselivet er stort her i Tromsø hvor jeg sitter og det er mange gode muligheter for jobb nå, sier hun.

Les også:  Her ruller Telia ut 5G i Nordland i sommer

På andreplass i undersøkelsen finner vi energi og infrastruktur. Ruud mener det er særlig behov for elektrikere.

-Vi opplever at mange sliter med å finne elektrikere. Det er mye industri i Nord-Norge, men tilgangen på arbeidskraft kan være utfordrende. Rekordlav etterspørsel gjør det heller ikke lettere.

For transport og logistikk som er på tredjeplass, mener Ruud sjåførmangel er et prekært problem.

-For mange lastebiler og varebiler kreves det spesielle sertifikater og ofte er det mangel på disse. I Nord-Norge kan det være ekstra utfordrende når du skal frakte varer over lange strekninger, sier hun.

Ifølge Ruud opplever næringslivet i Nord-Norge en kompetansemangel som hun tror vil øke på sikt.

Les også:  Flytrafikken i Nord-Norge: Tilbake til normalt etter fiberbrudd

-Det blir stadig dyrere å drive business i Norge og bedriftene er kostnadsbevisste. Samtidig finner stadig færre den kompetansen de trenger. ManpowerGroup har siden 2010 undersøkt kompetansemangelen i norsk næringsliv. Bare siden 2018 er det dobbelt så mange som sier at de ikke får den kompetansen de trenger. Selv under pandemien så vi at kompetansemangelen økte, selv om færre ville ansette. Det er en utvikling vi må ta på alvor. Bedrifter må bli flinkere til å investere i egne ansatte for å sikre at de har riktig kompetanse på sikt, sier Ruud.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.