Slik øker du varigheten på frontruten

natt sentrum

Frontrutens tilstand er viktig forutsetning for trafikksikkerheten, da skader på frontruten kan redusere sikten. Skader på frontruten kan også påvirke andre sentrale funksjoner på kjøretøyet ditt. Ved hjelp av disse enkle tipsene kan du forlenge levetiden til frontruten din.

Kjøretøyets frontrute spiller en helt sentral rolle for trafikksikkerhet, uansett vær og årstid. På våren og om sommeren merkes skader og slitasje på frontruten særlig godt på solfylte dager når det er støv i luften og solen skinner forholdsvis lavt. Om vinteren reduseres sikten ofte av snø, salt, søle eller frost på frontruten. Den lave vintersolen kan også blende hvis frontruten har riper eller andre skader.

– Ifølge undersøkelser fra den finske transport- og kommunikasjonsmyndigheten Traficom og observasjoner som Vianor har gjort, er frontruten i god stand hos kun halvparten av bilene i Finland. Særlig steinsprutskader går igjen, forteller Pekka Alanko, ansvarlig for bilvedlikehold hos Vianor.

Det er flere ting du kan gjøre for å forlenge levetiden til frontruten din. Ved å skifte vindusviskeren jevnlig i tillegg til jevnlig rengjøring kan du sørge for at frontruten din holder seg i god stand. I tillegg kan du forebygge steinsprut og sprekker ved å holde tilstrekkelig sikkerhetsavstand i trafikken. 

Les også:  LESERINNLEGG: Bilistene skal piskes på plass

Det er ikke nødvendigvis slik at frontruten må skiftes om den har fått steinsprut. Steinsprut på størrelse med en femkroning kan i de fleste tilfeller repareres, forutsatt at skaden ikke sitter helt ut i kanten på frontruten.

– Når det oppstår steinsprut er det viktig å dekke over området med tape og få det reparert så fort som mulig. Reparasjonen tar omtrent en halvtime, og etter dette kan du kjøre videre med det samme, forklarer Alanko.

Hvis du har frontruteforsikring på bilen, betaler du vanligvis kun en egenandel. De fleste verksteder ordner opp med forsikringsselskapet, slik at kundene slipper å sende inn skademelding selv.

En sprekk eller omfattende steinsprut i synsfeltet utgjør en sikkerhetsrisiko. Ved en kjøretøykontroll vil det resultere i krav om reparasjon, og en sprekk i førerens synsfelt kan føre til at kontrollen ikke bestås. Sprekker blir generelt ikke reparert, og slike tilfeller må frontruten byttes.

Les også:  Altfor mange mangler elsparkesykkel-forsikring

Selv om sprekken eller steinsprutskaden på frontruten ikke er direkte i førerens synsfelt, er det likevel lurt å få den reparert. Frontruten er en del av bilens strukturelle integritet, og denne svekkes hvis frontruten skades. 

Frontruten er ofte utstyrt med systemsensorer, som for eksempel kameraer, som skal hjelpe sjåføren i trafikken. Riper, steinsprut og sprekker kan gå ut over funksjonen til disse sensorene. Hvis det er montert slike sensorer på frontruten, må systemet kalibreres etter at frontruten har blitt skiftet.

Slitte viskerblad kan også være skadelig på frontruten, og kan etterlate striper på frontruten som kan redusere sikten betraktelig – særlig når det er mørkt. I tillegg kan viskerblad som er i dårlig stand lage riper i frontruten.

– Når du bytter frontrute, er det lurt å samtidig sjekke viskerbladene, slik at den nye frontruten ikke skades av slitte blad. Vær også oppmerksom på innsiden av frontruten. Rengjør innsiden av ruten jevnlig med et egnet vaskemiddel for å bevare god sikt, påminner Alanko.

Les også:  Sykkeltyverier koster mer enn biltyverier

Det finnes to typer viskerblad: med og uten ramme. Innrammede viskerblad har en metallramme som bladet er festet i, mens rammeløse blad består av gummi på utsiden. Rammeløse viskerblad brukes særlig om vinteren, og har den fordelen at de ikke fryser like lett som blad med metallramme.

– Viskerbladene bør skiftes når de ikke lenger rengjør frontruten godt. Slitasjen på bladene avhenger både av bruken og faktorer som eksponering for sollys, veisalt og støv. Noen ganger varer bladene lenge, og andre ganger slites de relativt raskt, påpeker Alanko.

Spylervæske selges både som ufortynnet konsentrat og bruksklar blanding. Spesielt om vinteren er det en god idé å kontrollere frysepunktet til væsken før du fyller spylervæsketanken.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.