Journalisten Bjørn Olav Jahr: – Fakta må alltid trumfe følelser

fritt ord

– Fakta må alltid trumfe følelser, sa forfatter Bjørn Olav Jahr da han mandag tok imot Fritt Ords Honnør.

Journalisten og forfatteren ble tildelt Fritt Ords Honnør for grundig og standhaftig journalistikk som har avdekket justismord i Baneheia-saken og bidratt til foreløpig domfellelse i Birgitte Tengs-saken.

–  Jeg er svært stolt. Aller mest fordi jeg får prisen for å ha bidratt til at den svært urimelige erstatningsdommen som hang over Birgitte Tengs’ fetter i 24 år omsider er opphevet. Og for at Viggo Kristiansen i dag både er frifunnet og renvasket for drapene i Baneheia i mai 2000. 

Les også:  Dødsfall i trafikken: Færre drepte i november

– Bjørn Olav Jahr er kritisk når han stiller spørsmål, han er kritisk når han analyserer. Han er litt som jerven, gir seg ikke før tennene kjenner bein, sa Stiftelsen Fritt Ords Sigrun Slapgard da hun mandag overrakte prisen til Jahr.

Seremonien fant sted mellom 10 og 11 i Fritt Ords lokaler i Oslo. 

Slapgard sa at Jahr hadde gjort seg fortjent til Fritt Ords Honnør for summen av iherdig og granskende arbeid og et samlet forfatterskap og virke som har fått «direkte konsekvenser i store saker i norsk samtidshistorie».

Les også:  Vil koste 14,2 milliarder å sikre Norges mest rasfarlige veier

Jahr kritiserte både politi, påtale, domstol, sakkyndige og mediene. Om frikjente Viggo Kristiansen, som nå er kjent uskyldig i drap, sa han at berøringsangsten «har vært kvelende».

– Kun én journalist, Dagbladets Eivind Pedersen, sto opp for Viggo. Ellers fantes det en skremmende enighet om at politi, påtalemyndighet, sakkyndige og domstolen ikke kunne feile.

Bjørn Olav Jahr (54) har skrevet bøkene «Hvem drepte Birgitte Tengs? En kriminaldokumentar» (2015), «Drapene i Baneheia. To historier. En sannhet» (2017) og «Prosessen mot Viggo Kristiansen» (2021) og laget podkaster og tv-programmer om sakene.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.