Satser på selvmordsforebygging i Nordland

nfk

De siste fem årene har 165 barn og unge tatt sitt eget liv. Tusenvis har nå engasjert seg i en underskriftskampanje for bedre forebygging av selvmord. 610 nordmenn døde i selvmord i fjor. Det tilsvarer 12 personer i snitt hver eneste uke.

– Selvmordstallene har vært stabilt høye i mange år. Skal vi nå regjeringens vedtatte nullvisjon for selvmord er det behov for en sterkere satsning på selvmordsforebygging og mer kompetanse, sier Elin Dahlseng Eide, fylkesrådsleder i Nordland.

Målet med oppropet er å gi ansatte i skolene opplæring i selvmordsforebygging, at skoleelever skal motta opplæring gjennom kunnskapsbaserte program med dokumentert effekt og at forebygging av selvmord skal inngå i all utdanning av personer som jobber med mennesker i selvmordsfare.

Les også:  A-krimsenteret i Nordland: Utenlandske arbeidstakere utnyttes

Med hjelp fra kjente personligheter har kampanjen engasjert stort i sosiale medier i sommer. I skrivende stund har over 16.000 personer fra hele landet signert og lagt igjen kommentarer.

– Menn utgjør en overraskende stor andel av de som har signert, sammenlignet med tidligere erfaringer. To av tre som tar sitt eget liv er menn, sier generalsekretær i LEVE, Knut Harald Ulland.

– En stor del av dem er unge. Vi er glade for å se at denne kampanjen appellerer til menn i så høy grad, fortsetter Ole-Marius Minde Johnsen.

Les også:  Havila Kystruten til Eidsfjorden i Vesterålen: - Over all forventning

– Ett selvmord er ett for mye. Det haster å legge til rette for systematisk og kunnskapsbasert informasjon og opplæring om selvmordsforebygging i skolene og ellers i befolkningen, sier Ann Jorid Møller, leder i Vivat.

I kommentarfeltet kommer det frem at spesifikke berørte lokalsamfunn har engasjert seg.

– Kommentarene forteller om mange selvmord den siste tiden, at innbyggerne er fortvilte og redde og at de nå søker hjelp og løsninger, sier Minde Johnsen.

Les også:  Svein Valle er ny biskop i Sør-Hålogaland bispedømme

– Vi håper at så mange som mulig vil hjelpe oss med å signere denne kampanjen. Hver stemme teller, avslutter Ulland.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.