Russiske Norilsk Nickel støtter samene

norilsk

Den russiske gruvegiganten Norilsk Nickel støtter de små befolkningene i Arktis, og lørdag signerte selskapet en avtale om å støtte samene i det russiske Arktis, Murmansk-regionen, opplyste Norilsk Nickels visepresident Andrey Grachev på forretningsforumet SPIEF 21 i St. Petersburg.

– I dag signerte Elena Rocheva, leder for en samisk organisasjon i Murmansk-regionen, og selskapet en ny avtale (om støtte). Vi forstår at våre industrielle eiendeler er fraværende i de samiske regionene, men vi anser det som viktig å gjøre dette med tanke på samfunnsansvar, sa Grachev.

Han bemerket at disse prosjektene ikke bare er finansieringsposter i selskapets budsjett, men felles aktiviteter som effektivt kan implementeres i nærkontakt med lokalsamfunn og familier med urbefolkninger, med en felles forståelse og regelmessig felles diskusjon.

Tidligere ble det rapportert at representanter for urfolkene nord for Taimyr signerte en samarbeidsavtale med verdens største produsent av palladium og nikkel – Norilsk Nickel. Disse organisasjonene representerer over 90% av urbefolkningen som bor nord i Russland. Norilsk Nickel, har sammen med dem, utviklet et omfattende femårig støtteprogram på 2 milliarder rubler (25,9 millioner dollar).

Les også:  80 000 flere har rask internettilgang i Norge

Det nye programmet, som utløper i 2024, inneholder et bredt spekter av forskjellige tiltak som tar sikte på å beskytte naturlige habitater og støtte tradisjonelle aktiviteter fra urfolk, samt finansiering av bolig, medisinsk, infrastruktur, turisme, utdanning og kulturprosjekter.

Den kanadiske ambassadøren i Russland Alison LeClaire foreslo å akselerere overgangen fra diesel til miljøvennlige drivstofforbruk.

– Diesel er fortsatt den viktigste energikilden i det kanadiske arktiske området. Vi ønsker å gå mot mer miljøvennlige drivstoff. Tilgang til bredbåndsinternett er viktig fordi det mangler små urfolk muligheten til å delta i den moderne økonomien. Utvikle transportinfrastruktur, sa ambassadøren og bemerket at den viktigste komponenten i utviklingen av Arktis er internasjonalt samarbeid.

Les også:  Knuser nabolandene: Norge best i Norden på miljø

Denne oppfatningen ble støttet av presidenten University of the Arctic (UArctic) Lars Kullerud.

– Arktisk råd skapte universitetet vårt. Universitetet er også aktivt i Russland. Nettverkssamarbeid på internett i Arktis mellom forskjellige land er organisert. Vi er vitne til suksessen med samarbeid om profesjonell opplæring av personell som leger og lærere. Om opplæring av spesialister, inkludert gruvedrift, samarbeider vi med Norilsk Nickel, som inviterte meg personlig flere ganger, og jeg fikk erfaring med arbeidet til Norilsk Nickel-bedrifter i Russland. Dette arbeidet gjorde et veldig positivt inntrykk på meg, sa Kullerud.

Les også:  LESERINNLEGG: Når propaganda blir til nyheter og politikk

Presidenten på University of the Arctic oppfordret også de arktiske landene til å legge til rette for utveksling av erfaringer.

– Jeg er overbevist om at alle spesialister bør studere arbeidet i Arktis, og de bør være bredbaserte spesialister, inkludert å ha erfaring med å kommunisere med urbefolkningen i nord. Spesielle arbeidsforhold i permafrost for å unngå konflikter mellom gruveselskapet og folk. En av måtene er internasjonalt samarbeid, meningsutveksling. Spesialister fra Canada og Grønland bør utveksle kunnskap med andre nasjoner og selskaper som opererer nord i Russland. Jeg er klar til å legge til rette for et slikt samarbeid mellom alle interesserte parter, sa Kullerud.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.