– Rullestolen gjorde meg til forfatter

bonnier

Jan-Erik Fjell er tidenes yngste vinner av Bokhandlerprisen og bøkene hans har solgt mer enn 1 million eksemplarer.

Når «Nattravnen» lanseres 4. august, kan Fjell feire at han har skrevet ti bøker om Anton Brekke. Den populære krimserien har blant annet høstet to Riverton-nominasjoner og strålende anmeldelser i inn- og utland.

Fjell mener han har rullestolen å takke for bøkene han har skrevet. Forfatteryrket var nemlig ikke det opplagte valget for en spenningssøkende unggutt fra Fredrikstad som aldri fikk gode karakterer for norskstilene sine, eller i noe annet for den saks skyld.

Les også:  VIDEO: Kalandra har sluppet låta "Are You Ready?"

– Å sitte i rullestol begrenset yrkesvalget mitt til en viss grad, og skolen var aldri noe for meg, sier Fjell.

Det ble mye ablegøyer på bakerste rad.

– I stedet for å gjøre noe fornuftig satt jeg sammen med de andre med like slapp innstilling. Paradokset er jo at når man blir voksen, så ender gjerne disse opp med å bli de … ja, minst kule. Og det så relativt mørkt ut en stund for meg også, for jeg har alltid vært glad i spenning, og jeg søkte etter den da jeg var yngre. Dog med litt varierende hell.

Les også:  VIDEO: Kalandra har sluppet låta "Are You Ready?"

Nå får han utløp for spenningen gjennom bøkene han skriver, og kan røpe at han har fått de beste romanideene sine i morfinrus og fra NAV-systemet.

– Denne gangen har jeg faktisk innlemmet en idiotsikker oppskrift på hvordan man får NAV og fastlegen til å innvilge uføretrygd, sier han, og legger til at det først og fremst er en krimroman, og ikke en håndbok i hvordan man blir ufør.

Fjell er svært interessert i true crime, og følger med på alle podkastene om emnet. Det satte ham også på sporet av et nytt fortellergrep. 

Les også:  VIDEO: Kalandra har sluppet låta "Are You Ready?"

– Min andre hovedperson, Kristian Bolstad, er nemlig en slu, men ålreit true crime-journalist. Å bruke fortellergrep fra true crime-sjangeren er noe av det morsomste jeg har holdt på med, og jeg synes det tilfører den tradisjonelle krimmen noe ekstra, sier Fjell. 

Han har solgt over 1 million bøker og er utgitt i 14 land. Debutromanen «Tysteren» gjorde Fjell til tidenes yngste vinner av Bokhandlerprisen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.