Redningsskøytene i Nord-Norge rykket i løpet av sommermånedene ut på 461 oppdrag. Det er en økning fra 408 oppdrag i 2020 og en økning på hele 22 prosent siden normalåret 2019.
Også på landsbasis har redningsskøytene hatt sin mest aktive sommer noensinne med totalt 4 743 oppdrag mellom 1. mai og 1. september.
Flest oppdrag i Viken
Den vanligste grunnen til at båtfolket trenger hjelp er fremdriftshavarier. Det innebærer alt fra motorstopp til dregg som sitter fast, slik at man ikke kommer seg videre på turen.
– Det har vært en skikkelig rekordsommer over hele landet. Stadig flere båtfolk får hjelp av Redningsselskapet med små og store problemer, vi har sjøsatt mange nye redningsfartøyer og opplever i større grad at folk bruker sjøen og kysten vår aktivt, sier Rikke Lind, generalsekretær i Redningsselskapet.
Redningsskøytene har rykket ut flest ganger i Viken fylke, tett fulgt av Vestfold og Telemark.
Minst behov for hjelp har det vært i Innlandet og landets nordligste fylker. Totalt har redningsskøytene utført 4743 oppdrag mot 4409 i 2020 og 3625 i 2019.
Færrest grunnstøtinger i nord
I løpet av sommermånedene bistod Redningsselskapet med å trekke 341 båter av grunn, mot 304 i 2020 og 267 i 2019. Viken fylke topper statistikken med 89 grunnstøtinger. Færrest går på grunn i Troms og Finnmark der kun to båter har fått bistand etter å ha gått på skjær denne sommeren. I fjor var antallet 9 for landets nordligste fylke.
– Med mange som deler sjøen er det ikke uventet at det blir flere oppdrag og flere grunnstøtinger. Dette er som regel udramatiske rutineoppdrag for våre mannskaper, men å gå på skjær kan nok oppleves dramatisk nok for mange, sier direktør sjø, Tobias Bang-Hansen.