Martin Helseth skal ro OL sammen med sitt idol

Norges idrettsforbund

Martin Helseth var bare 10 år gammel da han så Olaf Tufte ro inn til OL-gull i Athen 2004. Nå, 16 år seinere, skal han selv til OL i Tokyo for å ro – i samme båt som sitt store idol – Olaf Tufte.

Det er OL i Athen 2004. Lille Martin Helseth fra Ålesund husker godt at han satt foran tv-en og så på finalen i roing med Norges store gullhåp – Olaf Tufte.  Tufte leverer varene som vanlig. Tar gull. Inntrykkene av tv-bildene gjorde inntrykk på den unge lysluggen fra Ålesund. Det der så kult ut! 

– Jeg ble nysgjerrig på idretten og syntes det så utrolig tøft ut. Jeg er oppvokst ved havet og var på min første båtferie allerede da jeg var to uker gammel. Så det har alltid vært naturlig for meg å dra ned til roklubben i Ålesund for det var en veldig fin roklubb og ikke minst et bra miljø, forteller Helseth – i dag 25 år gammel! 

Roing blir raskt Martins store lidenskap. Roing er gøy. Roing er livet! Med roingen kom også resultatene. I 2014 var han klar for landslaget. De ble to sølv fra U-23-VM i dobbeltsculler. To bronsemedaljer fra world cup. Tre individuelle NM-gull. Fem nordiske gull. Før Rio 2016 klarte Helseth akkurat å misse en OL-plass. Han måtte vente fire år på neste mulighet!

Les også:  Glimt til topps: Vant over Strømsgodset

I september 2019, skjedde det virkelig store. Båten hans, en dobbeltfirer, sammen med Oscar Stabe Helvig, Erik Solbakken og legenden Olaf Tufte klarte å kvalifisere seg, gjennom dødens finale i B-heatet, til OL gjennom å kapre en syvendeplass i VM.   
– En guttedrøm om å komme til OL har gått i oppfyllelse, sier Helseth bestemt, før han fortsetter:
– Vi har to medaljer fra world cup fra før og en del A-finaler. Hvis alt går etter planen så skal vi være en medaljekandidat. Men vi er selvsagt avhengig av å prestere på et høyt nivå, og heve oss litt.

Hva tenker du om at Norge har to OL-sølv i dobbeltfirer fra før – 1988 og 1992?

– Vi prøver å ikke kjøre forventningene for høyt, og tar steg for steg. Vi er tre førstereisende som skal til OL og heldigvis én mann som er veldig rutinert. Målet vårt er å få hele laget til å fungere sammen på best mulig måte. Vi har nettopp gjennomført fysiske tester og de forteller oss at vi aldri har hatt høyere oksygenopptak enn det vi har nå. Det er uansett samspillet i båten som blir avgjørende. 

Les også:  VIDEO: Glimt i cupfinale etter seier mot Vålerenga

Han er tydelig på hva et OL betyr for ham.

– OL er det største du kan oppnå og Norge har stolte tradisjoner i idretten og har tatt medalje i alle olympiske leker siden 70-tallet med unntak fra 2012. Så vi har litt å leve opp til. Det er et positivt press, noe jeg gleder meg til, men samtidig vet blir tøft. 

– For min del må jeg klare å ta hånd om nervene. Det var en periode hvor jeg alltid kastet opp før løp og det er jo ikke optimalt. Jeg har lært meg teknikker for å håndtere det, og som fungerer bra. Jeg hører på nyhetssendinger, gjennomfører ulike puste- og avspenningsteknikker. Under VM i september hvor vi røk ut av A-finalen med 0,3 sekunder for Kina, måtte vi vente i to dager på B-finalen. Det var en ekstrem prøvelse for meg, innrømmer Helseth. 

Les også:  Nye tall: Slik endte årets båtsesong i Nordland

Hva slags følelse ønsker du å sitte igjen med etter OL i Tokyo?

– At vi har gjort så godt vi kan. Så enkelt som det. Også tror jeg ikke nødvendigvis er de sterkeste roerne som vinner i Tokyo, men de som har forberedt seg best, sier Helseth som tror OL komme til å gi mersmak. 

– Jeg kommer nok til å ro mot OL i Paris i 2024 og mest sannsynlig til OL i Los Angeles i 2028. Jeg har et langsiktig perspektiv – og så lenge jeg klarer å beholde idrettsgleden så kommer jeg til å fortsette med dette. Roing gir meg en befriende følelse. Det er sjelden jeg gruer meg til en treningsøkt, og det å vinne konkurranser gir meg bare enda mer motivasjon. Roing er en stor del av livet mitt, men livet er heldigvis mye mer enn bare idretten.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.