Råd fra NAF: Ikke la bilen stoppe ferien din

bilverksted

Motorstopp og flate batterier er blant de vanligste årsakene til at bilen stopper på ferieturen. – Det er lurt å sjekke om bilen er i god teknisk stand før du legger ut på ferieturen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Har serviceprogrammet til bilen blitt fulgt, går ferieturen stort sett bra. Noen ting er det likevel lurt å sjekke ekstra nøye før du og familien legger ut på ferieturen. På moderne biler er det ikke mye man ser i motorrommet, men tre ting kan man sjekke bare ved å se under panseret:

  • Olje
  • Kjølevæske
  • Bremsevæske
Les også:  Mange unge har ikke reiseforsikring

– Sjekk om nivåene er riktig på kjølevæsken og bremsevæsken, og sjekk oljenivået med peilepinnen, rådgir Sødal. 

Er bilen godt vedlikeholdt, skal disse tingene være i orden. Men om bilen ikke har vært jevnlig til service, bør man få sjekket den tekniske standen bedre.

– Er du usikker på bilens tekniske tilstand bør du ta en sjekk av bilen enten på et verksted eller på et av våre NAF-sentre, sier rådgiveren.

De 5 vanligste årsakene til veiassistanse er:

  • Motorstopp
  • Startvansker
  • Punktering
  • Flatt batteri
  • Elfeil
Les også:  Slik pakker du feriebilen

Flatt batteri og startvansker er hyppige årsaker til at folk trenger bilhjelp også om sommeren. Har du et gammelt batteri kan det være lurt å skifte det ut før ferieturen.

– Man kommer langt med å lade opp batteriet med en enkel vedlikeholdslader før ferien starter. Det er fint å ha et batteri i toppform, sier Sødal.

Riktig mengde luft i dekkene er alltid viktig, men ekstra viktig når bilen er lastet opp med folk og bagasje. Riktig lufttrykk finner du i instruksjonsboka.

Les også:  REMA 1000 har aldri solgt mer grillmat

– Har du riktig lufttrykk i dekkene får du lavere drivstofforbruk, mindre utslipp og ikke minst gjør det bilen mer trafikksikker, sier NAF-rådgiveren.

Skal du ut på langtur og kjøre mye motorvei i sommervarmen øker oljeforbruket. Derfor er det lurt å ha med seg ekstra olje og peile oljenivået hver gang du tanker drivstoff.

– Dette gjelder særlig for de som skal på bilferie i Europa hvor man kjører lange transportetapper i høy hastighet, sier Sødal.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.