Oppskrifter og tilbehør til en perfekt skalldyrfest

reker

Er det noe som virkelig roper sommer, er det en skikkelig skalldyrfest i godt lag. Det er noe med kombinasjonen av sol, sommer og sjømat som treffer oss nordmenn midt i hjertet.

Derfor er det ikke så mye som skal til for å arrangere en vellykket sammenkomst med skalldyr i sentrum. Det gjelder bare å få tilbehøret riktig, og her hjelper vi deg litt på vei.

Man skal ikke kimse av godt tilbehør
Lange sommerdager der temperaturen holder stand til langt på natt, er det perfekte utgangspunktet for å invitere til skalldyrfest med gode venner og familie. Når vi i tillegg er så heldige å bo i et land med havets skattekiste som nærmeste nabo, kan man ikke gjøre annet enn å utnytte det til det fulle.

Reker, krabbe, hummer og blåskjell fisket opp av sjøen bare noen timer tidligere, byr på en smaksopplevelse man får vann i munnen av bare ved å tenke på. Samtidig må man ikke glemme tilbehøret – reker uten loff, sitron og majones er som kino uten popkorn, sommer uten is og Romeo uten Julie. Man skal ikke kimse av hva en fyldig aioli, luftig focaccia og fruktig riesling gjør med sluttresultatet!

Skalldyr i sin naturlige form
Du trenger ikke bruke mye tid og krefter på å diske sammen en komplisert og forseggjort rett når det kommer til skalldyr. Det blir som regel like godt, eller bedre, med en enkel tilnærming. Skalldyr i sin naturlige form, etter noen minutter i kokende vann, har en frisk og delikat smak som er helt i tråd med sol og sommer.

Les også:  Den nye trendgrønnsaken: Brokkolini

Vil du imponere litt ekstra kan du slå til med hjemmelaget aioli, nybakt focaccia og urtesmør med dill eller gressløk fra egen hage. Det er de små detaljene som gjør hele forskjellen! Det samme gjelder drikke. Vin som komplimenterer maten gjør måltidet komplett. En frisk og fruktig riesling som Charles Smith Kung Fu Girl med aromaer av eple og sitrus passer perfekt i denne sammenheng.

Oppskrift aioli:
2 eggeplommer
1 ss saft fra en sitron
1 ts dijonsennep
2 hvitløksbåter
4 dl matolje
Salt og pepper

Her kan du velge helt selv om du vil bruke visp eller hurtigmikser. Ha eggeplommer og litt salt i en bolle og rør til du får en tykk konsistens. Ha i presset hvitløk, sennep, litt pepper og halvparten av sitronsaften. Mens du fortsetter å vispe har du i oljen litt etter litt. Blandingen skal være glatt i konsistensen. Smak til slutt til med krydder og resten av sitronsaften. Aioli skal være såpass tykk at den holder fasongen, men synes du den blir for tykk kan du ha i litt vann.

Les også:  LESERINNLEGG: Regjeringa med "luftpenger" til landbruket

Kraftige retter krever fyldige viner
Skalldyr som stekes, grilles eller marineres får en kraftigere og dypere smak, og krever derfor tilbehør som komplimenterer dette. En frisk salat med mango og avokado, grillet asparges eller hjemmelaget korianderpesto er alle med på å gi retten et spark i riktig retning.

Når retten får en kraftigere smak må også vinen stå i stil med dette. Skalldyr som grilles blir karamellisert og får noe røyksmak, mens marinering naturlig nok gir retten en ekstra dimensjon. Det gjør at vinen som serveres må være noe fyldigere og kompleks. Riesling fra Schloss Schönborn er ekstremt rike med lange avslutninger, og er med det et flott tilskudd til en rett som leker med smaksløkene.

Oppskrift mango- og avokadosalat:
2 stk. avokado
1 mango
1 chili
Koriander
2 lime
Salt

Finhakk chili og koriander og skjær avokado og mango i terninger. Ha alt i en bolle, skvis limesaft over og smak til med salt.

Blåskjell med en asiatisk tvist
Man sier at blåskjell er best om vinteren, men det er heldigvis fullt mulig å få tak i gode blåskjell også på sommeren – det slår aldri feil en deilig sommerkveld. Blåskjell smaker fantastisk og er overraskende enkelt å lage. Imponer gjestene litt ekstra med en asiatisk variant med litt ekstra piff. Blåskjell med sitrongress, ingefær, chili og kokosmelk er helt i tråd med de smakene vi forbinder med sommer. Serverer du en frisk riesling med aroma av modne frukter, vil retten virkelig imponere.

Les også:  3 av 10 planlegger bilferie i Norge i sommer

Philipp Kuhn er ekspert på riesling som er rik på finesse. Med dype og mineralske aromaer er fersken, aprikos og modne epler gir den en kompleks smak og duft som overføres til ganen som en smeltende og fruktig sødme. I kombinasjon med blåskjell blir dette en uslåelig sammensetting som vil resultere i gjester som forsyner seg rikelig!

Oppskrift blåskjell med sitrongress, ingefær, chili og kokosmelk (2 personer):
1 kg blåskjell
1 chili
Sitrongress
30 g fersk ingefær
1 boks kokosmelk
2 fedd hvitløk
Frisk koriander
1 ss matolje
2 ts fiskesaus
2 lime

Finhakk chili, hvitløk og ingefær. Skjær opp så mye vårløk du ønsker og knus sitrongress med noe flatt, for eksempel den flate siden av en kniv. Varm opp olje i en gryte og ha i hvitløk, chili, sitrongress og ingefær. Stek i noen minutter før du har i halvparten av vårløken. Ha deretter i blåskjell, kokosmelk og fiskesaus. Rør rundt, sett lokket på og la det hele dampe i 3-5 minutter. Da skal flesteparten av blåskjellene ha åpnet seg. Dryss over koriander og vårløk, press over limesaft og server.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.