Steng kjellervinduet i sommer!

kjeller vindu

Den varme sommeren øker risikoen for muggproblemer i kjelleren. Lufting kan gjøre vondt verre. Er du blant dem som lufter ekstra mye i sommervarmen? Da bør du tenke deg nøye om. Lufta du slipper inn kan skape trøbbel i underetasjen.

– Varm luft inneholder mye fuktighet. Når denne lufta kommer inn i en kjølig kjellerleilighet, begynner det å kondensere. Resultatet kan bli oppblomstring av muggsopp, sier Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder i Mycoteam.

Mens det er mellom 20 og 30 grader ute og i stua, er det som oftest kjøligere i kjellere.

– Spesielt kjellerhybler er utsatt. Der gror muggsoppen mot de kjølige flisene under senga hvor den feter seg opp på hybelkaniner og støv. Muggsopp trives også godt nederst på gipsplater, sier Jenssen.

Les også:  Ny rapport: 91 selvmordsforsøk ved barnevernsinstitusjoner i 2023

Spår soppsommer
Muggsoppen dukker typisk opp etter en varm og klam sensommer og høst.

– Men i år har det vært varmt tidlig, og dermed kan dette bli en real soppsommer, sier Jenssen.

For å unngå muggsopp på varme, fuktige sommerdager er det noen få, men viktige råd du bør følge.

– Ikke luft eller åpne vinduene i underetasjen. Steng ventiler, og vurder å få deg en luftavfukter, sier Jenssen.

Har du hybel i kjelleren, bør du passe ekstra nøye på.

– Trekk senga ut fra veggen og gjør ordentlig rent. I noen tilfeller anbefaler vi å sette inn en avfukter hele dagen. Da får du trukket fuktigheten ut. Steng alle åpninger hvis du har en kjølig kjeller. Men husk å åpne dem igjen, slik at du har god lufting de resterende 11 månedene som er kjøligere, sier Jenssen.

Les også:  Nesten 1 av 3 ligger søvnløse på grunn av økonomien

Skader hus og helse
Muggsoppskader gir grobunn for midd og andre uhumskheter. Det påvirker inneklimaet på en negativ måte.

Ifølge Folkehelseinstituttet har en rekke undersøkelser vist en sammenheng mellom fuktproblemer i bygg og økt forekomst av luftveissymptomer, hovedsakelig hoste, piping i brystet og i noe mindre grad, astma.

Også andre effekter som trøtthet og hodepine er blitt koblet til eksponering for fukt, men er ikke like godt dokumentert.

Les også:  Krever helsehjelp til barnevernsofre

Søk hjelp
Har du mistanke om dårlig inneklima med fuktproblemer og muggsopp, er det viktig at du finner riktig årsak. Det er stor forskjell på hvor dyre tiltak som må til for å bli kvitt problemet.

– I beste fall klarer du deg med å lukke noen vinduer på varme, fuktige sommerdager. I verste fall må du kanskje utbedre og skifte drenering. Det er i alle fall kjedelig å finne ut at sommerkondens var årsaken etter at du har betalt dyrt for ny drenering, sier Kolbjørn Mohn Jenssen i Mycoteam.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.