I dag lanseres gjeldsregisteret – Dette betyr det for deg

sparebank1

Den 1. juli innføres nytt gjeldsregister i Norge. Det kan få betydning for hvor mye bankene kan gi deg i boliglån.

Gjeldsregisteret skal gi både bankene og deg som kunde oversikt over hva du har i usikret gjeld til banker og kortselskaper. Usikret gjeld vil si kredittkortgjeld, forbrukslån og kjøpekreditter. Bankene trenger denne informasjonen for å forhindre at du låner mer enn du har råd til. 

Norge ligger helt i verdenstoppen i privat gjeld, viser tall fra Finanstilsynet. Målet med registeret er å sikre bedre kredittvurderinger slik at all gjeld er medregnet når du får tilbud om lån eller kredittkort.

– Mange er ikke klar over at det er kredittgrensa på kortene som slår ut i dette regnestykket. Hvor mye du faktisk har brukt av rammen er med andre ord ikke det avgjørende, sier privatøkonom Marianne Holm i SpareBank 1 Østlandet. 

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

Det er den samlede kredittrammen som blir lagt til grunn når du søker et nytt lån. Du kan også selv gå inn i gjeldsregisteret og få gratis informasjon.

Enkelte bestemmer seg for å slutte å bruke noen kredittkort og klipper det da i to. Det er vel og bra, men mange glemmer å kontakte finansforetaket som har utstedt det aktuelle kortet og be dem om å slette selve kreditten

Hvis du ikke gjør dette risikerer du å ha «sovende» kreditt, det vil si kreditt som du ikke tenker på i det daglige, men som blir tatt med i en kredittvurdering hvis du søker et nytt lån.

Les også:  Rekordhøy interesse for turer i norsk natur

Tre tips i forbindelse med innføringen av gjeldsregisteret:

  • Samle gjerne kreditten din på ett sted, eksempelvis i banken din. Mange har kredittkort eller kredittrammer flere steder som de gjerne ikke har brukt på årevis og som de derfor mister oversikt over. Kontakt den som har gitt deg kreditten. Vårt råd er å samle mest mulig av kreditten i egen bank, da har du til enhver tid oversikt over forbruket ditt i nettbanken og mobilbanken.
  • Avslutt fordelskort eller kredittkort du ikke bruker. Vurder å redusere kredittrammen på kort. Vurder om du virkelig trenger alle kredittene du har, og om du trenger så store kredittgrenser. Vurder også om det er hensiktsmessig å ha fordelskort med smale bruksområder. Er det for eksempel noen vits å ha et kort som gir rabatt på byggevarer nå når du er ferdig med oppussingen?
  • Refinansier gjelden din. Undersøk med banken om du kan refinansiere noe av den dyre gjelden din. Det gir deg lavere månedlige utgifter og økonomien din blir sunnere, både i virkeligheten og i bankens beregninger.
Les også:  Fra bank til kunst i Bodø: – Får millionbeløp fra Kulturminnefondet

Norge ligger helt i verdenstoppen i privat gjeld, og det var mer enn 470 000 inkassosaker fra forbruksbankene ved utgangen av 2018. Det viser tall fra Finanstilsynet. Dette håper myndighetene nå å få bukt med ved å innføre et nasjonalt gjeldsregister.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.