Flere nordmenn frykter regningsbunken nå enn tidligere

økonomi

Høy inflasjon og økende renter er fortsatt det vi sliter mest med i privatøkonomien vår. Betalingsbarometeret til Intrum viser imidlertid at én av disse skiller seg enda tydeligere ut som hovedårsak til betalingsproblemer i oktober.

Betalingsbarometeret er laget på bakgrunn av en månedlig undersøkelse gjort av Kantar for Intrum.

Dette er det viktigste fra betalingsbarometeret for oktober:

  • Flere nordmenn tror de kommer til å slite med regningsbunken i oktober enn måneden før.
  • Høyere priser skiller seg enda klarere ut som viktigste årsak til betalingsproblemer (64% -> 70%).
  • Primært unge og personer med lav inntekt som har problemer med å betale.
  • Kun 8% som svarer at de har «generelt manglende kontroll på privatøkonomien» – mot 20% i august.
Les også:  Nesten 1 av 3 ligger søvnløse på grunn av økonomien

Generell økning av priser i samfunnet er fortsatt nordmenns klart største bekymring i privatøkonomien. Nå er det godt over dobbelt så mange som frykter inflasjonen mer enn renteøkningene (70% mot 30%). Intrums sjefanalytiker Morten Trasti, er ikke overrasket over utviklingen.

– Det viser seg klart og tydelig at den generelle prisøkningen skaper reelle økonomiske problemer for folk flest, sier Trasti, og fortsetter:

Les også:  Altfor mange mangler elsparkesykkel-forsikring

– Økende boligrenter slår typisk ut litt tregere på lommeboka enn inflasjonen, ettersom det tar tid før rentene faktisk blir satt opp av bankene etter at Norges bank har tatt beslutningen. Inflasjon spiser av privatøkonomien hver dag, enten man bruker strøm på å varme opp huset, fyller bensin på bilen eller kjøper middag på butikken, sier han.

Likevel er det fortsatt relativt få som har problemer med å betale regningene sine akkurat nå. Dette samsvarer godt med Intrums inkassotall som viser at nivåene fortsatt er lavere enn før pandemien.

Les også:  Sykkeltyverier koster mer enn biltyverier

– Folk sparte mye penger under pandemien og har bygd solide bufferkontoer. Det er nok en del av grunnen til at inkassotallene er såpass lave fortsatt, sier Trasti.

– En økning i arbeidsledigheten er det som må til for at nordmenns økonomi skal begynne å gå vesentlig dårligere. Å gå fra 100% til rundt 60% i inntekt svir langt hardere på lommeboka enn det inflasjonen og rentene gjør.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.