Økte konkurser i alle fylker hittil i år

skatt

Siste analyse fra Dun & Bradstreet viser at konkurstrenden i 2023 er svakt økende. I juni økte konkursene med 11,2 prosent sammenlignet med samme periode i 2022.

Hittil i år har samtlige fylker opplevd en økning i konkursstatistikken, men på Sør- og Vestlandet har vi en positiv utvikling i juni.

– Vi er fortsatt ett stykke under antall konkurser sammenlignet med årene før pandemien, sier Kari Mette Almskog hos Dun & Bradstreet.

I juni steg konkursene med 11, 2 prosent, sammenlignet med juni 2022. Konkurstrenden fortsetter med det å styrke seg, og bekrefter bildet analytikerne har skissert for 2023.

Les også:  Hurtigruten vil støtte prosjekter langs kysten

Alle landets fylker opplever uten unntak økning i antall konkurser når man ser på tall for hittil i år, som gir et tydelig bilde av at trenden er nasjonal. Etter et relativt høyt antall konkurser i første kvartal er vi i andre kvartal et stykke under antall konkurser i årene før pandemien.

– Vi opplever en svak økning i konkurstallene på 11,2 prosent i juni, og utviklingen har flatet ut sammenlignet med økningen i mai måned. I mai så vi en økning på 19,5 prosent sammenlignet med året før, som gir oss en reduksjon i utviklingen på 8,3 prosentpoeng i juni. I likhet med tidligere perioder i år, ser vi negativ vekst i bransjer preget av lave marginer og høy konkurranse sier Kari Mette Almskog, analytiker hos Dun & Bradstreet, og fortsetter: Vi er nå på god vei inn i ett mer balansert marked uten støtteordninger og i den sammenheng er det positivt at konkurstallene fortsatt er lavere enn før pandemien.

Les også:  Regnskap Norge bekymret: Skatteregningen og konkursene øker

Ser man på tallene hittil i år sammenlignet med samme periode (januar – juni) 2022 har konkursene steget 27,3 prosent nasjonalt. Fra og med april faller trenden noe, sammenlignet med første kvartal.

Når det kommer til bransjedata, ser vi en dobling i konkurser for Jordbruk/Skog/Fiske, samt over 60 prosent økning for både detaljhandel og eiendomsbransjen (hhv. 61,3 og 66,7 prosent). Bransjen for tjenesteyting har opplevd en reduksjon i konkurstallene på 14,5 prosent i juni.

Les også:  Krise: Nedgangen i byggevarehandelen fortsetter

– Selv om vi opplever en prosentvis stor økning i konkurser for Jordbruk/Skog/Fiske og andre lavmarginsbransjer med høy konkurranse, er det viktig å huske at det er lave tall, som gir store utslag og variasjoner. Ser man på tall for hittil i år, ser vi dessverre en økning i alle enkeltbransjer sammenlignet med tallene for 2022, sier Kari Mette Almskog.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.