Nye næringsklynger til Nord-Norge

Nærings- og fiskeridepartementet

Nordland, Troms og Finnmark fikk mandag en ny næringsklynge og en sammenslutning som får plass i en ordning for mindre nettverk, kalt Hub-node.

I alt 12 klynger og nettverk blir tatt opp i det nasjonale klyngeprogrammet Norwegian Innovation Clusters i år. Ordningen Hub-node er ny, og er et tilbud som gjør at mindre eller nyere nettverk kan koble seg opp mot eksisterende klyngemiljøer.

Det er egnet for prosjekter som ikke er klare for Arena- eller Arena Pro-status, men som kan dra nytte av kompetanse, infrastruktur og nettverk som finnes hos en eksisterende klynge.

Les også:  LESERINNLEGG: Nordland SV krever en ny Nord-Norgeplan

Energi i Nord får status som Arena-klynge. Klyngen dekker hele Nord-Norge, med medlemmer i Nordland, Troms og Finnmark. Dette initiativet har på kort tid greid å samle aktører med tilknytning til energi fra Helgeland til Varanger. Målet er å gjøre Arktis til et attraktivt utviklingsområde for energi.

Havbruksnettverk Helgeland i Sandnessjøen blir en av landets to første Hub-noder. Det er et godt etablert nettverk med teknologibedrifter innenfor oppdrett og leverandørindustri. I alt er 40 virksomheter med i dette samarbeidet. NCE Aquatech i Trondheim er hub-en i samarbeidet, og har erfaring fra liknende samarbeid tidligere.

Les også:  Nord-Norgebanen - Et fylkesting med hua i handa

– Dette er en viktig del av regjeringens næringspolitikk for å skape lønnsomme og attraktive jobber i hele landet. Klyngene har stor betydning for bedriftene som deltar og for lokalsamfunnene. Når bedrifter samarbeider på denne måten kan de lettere drive felles forskning og utvikling, og dele kunnskap og kompetanse. Klyngene er gode verktøy for å styrke omstillingsevnen i norsk næringsliv, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

Les også:  Gratis klima- og energirådgivning til innbyggere i Nordland

– Dette er klynger i framtidsrettede næringer som fornybar energi og havbruk som vil bidra til vekst, utvikling og nye arbeidsplasser i hele landet. I år vil også mindre nettverk innen havbruk på Helgeland og helse på Innlandet få tilgang til kompetansen som ligger i eksisterende klynger. Dette er en ny måte å jobbe på og det blir spennende å følge med på resultatene, sier kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.