LESERINNLEGG: 1 av 8 barn utsettes for psykisk vold

gutt deprimert

Fire prosent av alle barn og unge i Norge blir utsatt for grov vold. Det er mange – veldig mange. Vold og overgrep mot barn er et stort samfunnsproblem, det skjer i alle samfunnslag og voldsutøveren kan være hvem som helst.

Sannsynligvis er det store mørketall; mange volds- og overgrepshandlinger blir aldri oppdaget. Samtidig som vi leser mye om den fysiske volden og de seksuelle overgrepene, er det mindre fokus på den psykiske volden. 1 av 8 barn utsettes for psykisk vold. Det er vanskelig å forestille seg, men det er enda vanskeligere å stå i.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

Vi vet at det i gjennomsnitt går 17 år fra et overgrep skjer til det kommer frem i lyset. Skam og lojalitet til overgriperen er ofte årsaken. Samtidig synes mange voksne det er ubehagelig å forholde seg til mistanker. Få tørr å spørre, og for få melder fra.

Vi går snart inn i påsken, og dessverre er det høysesong for vold og overgrep, på lik linje med sommerferien og julen. Feriene gir ofte volds- og overgrepsutsatte barn mer tid sammen med voldsutøveren, og mange opplever et helvete på jord.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

Det er vi voksne som må våkne opp. Vi må ta et ansvar for de barn og unge som i dag utsettes for vold og overgrep. Vi må følge bedre med. Å bli utsatt for vold eller overgrep i barndommen, kan få store negative konsekvenser for resten av livet.

Vårt ansvar er å se barnet, tørre å spørre – tørre å gjøre noe. De er ekstra sårbare i feriene – da må vi voksne ta et ekstra ansvar.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

Tone Vareberg


daglig leder

Stine Sofies Stiftelse

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.