Ny undersøkelse: Bare 52% bruker stort sett refleks i Nordland!

refleks

Helt fersk undersøkelse viser hvorfor halvparten av folk landet rundt ikke bruker refleks. Og i Nordland er det like ille.

– Den klart største årsaken folk oppgir er at de rett og slett glemmer det. Men fem prosent dropper det fordi de synes det er et ork å ta den på eller at det ser teit ut, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

– Det er mer enn en kvart million mennesker. Det er altfor slapt. Jeg håper folk blir flinkere til å huske å ta den på, og at de som aktivt velger bort refleksen tenker seg om en ekstra gang, sier fagsjefen.

Les også:  Disse helserådene gir nordlendinger mest blaffen i

Blant 1009 spurte sier bare 52 prosent i Nordland at de stort sett bruker refleks. Det viser en høstfersk undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring rett i forkant av Refleksdagen, som markeres 20. oktober.

– Alle har et ansvar 
Fagsjefen har en klar oppfordring når vi går inn i årets mørkeste måneder.

– Både bilførere og fotgjengere har et ansvar for sikkerheten. Som bilfører er det ditt ansvar å kjøre etter vær- og føreforholdene og ikke ta noen sjanser. Som fotgjenger må du ta grep for å gjøre deg synlig for andre i trafikken, sier Roger Ytre-Hauge.

Les også:  LESERINNLEGG: Gratulerer Narvik!

Få sekunder kan være avgjørende for om det skjer en ulykke eller ikke. Det er de sekundene refleksen gir deg.

– Uten refleks ser ikke bilisten deg før det kan være for sent, men med refleks kan sjåføren se deg ti sekunder før han eller hun passerer med en fart på i 50 kilometer i timen. Det er en enorm forskjell, sier Ytre-Hauge.

Disse aldersgruppene er best … og verst 
Frendeundersøkelsen viser at det er 50-åringene som er flinkest til å bruke refleks. 2 av 3 i denne aldersgruppen bruker refleks, tett etterfulgt av 60+ og 40-åringene.

– De under 40 står det verre til med. I 30-årene dropper 6 av 10 refleks, mens enda færre mellom 18 og 29 år bruker refleks, sier Ytre-Hauge i Frende.

Les også:  Kommunale boliger: 15 kommuner i Nordland bruker denne nyvinningen

Blant de yngste sier 7 av 10 at de som oftest ikke bruker refleks. 16 prosent sier grunnen er at det er et ork eller at de synes det ser teit ut.

– Det er ikke verdt å ta sjansen på å gå uten. Hvert eneste år ser vi at manglende refleksbruk medvirker til ulykker med tragisk utfall. Vi har ingen å miste, verken unge eller voksne, sier Roger Ytre-Hauge. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.