Regjeringen kutter Husbank-støtte: – Overraskende og uforutsigbart

nfk

Regjeringen vil ikke lenger gi støtte til kommuner som investerer i nye sykehjem og omsorgsboliger. – Dette vil gi store utfordringer i kommunene, mener Miljøpartiet De Grønne på fylkestinget i Nordland.

I fjor ga Husbanken tilsagn til en verdi av 1,6 milliarder kroner til bygging eller rehabilitering av 942 omsorgsplasser i norske kommuner. I forslaget til statsbudsjett foreslår regjeringen å bråstoppe nye tilsagn i 2023.

– Dette forslaget kom som lyn fra klar himmel. Meg bekjent har ordningen levd trygt siden den ble opprettet i 2008, sier Håkon Møller, gruppeleder for De Grønne på Nordland fylkesting.

Les også:  Flyrutene i Nordland må bedres

Nå vil han ha fylkestinget med seg på å kreve ordningen videreført.

Mange kommuner har regnet med fortsatt investeringsstøtte i årene som kommer. Eksempelvis har Hamarøy kommune budsjettert med tilskudd på mer enn 100 millioner til bygging av 40 nye omsorgsboliger og på sikt et nytt helsehus/sykehjem. Bodø kommune har budsjettert med mer enn 200 millioner til helsehus og omsorgsboliger i sin økonomiplan.

Les også:  Se hvor bussen din er på kartet i Nordland

– Hvis dette blir vedtatt, vil mange planlagte utbyggings- og rehabiliteringsprosjekter måtte skyves på eller nedskaleres. Alternativet er å avlyse sårt tiltrengte investeringer på andre områder. Uansett blir dette krevende for kommunene. Mange har allerede skåret investeringsbudsjettene sine «til beinet», sier Møller.

Kombinasjonen av flere eldre og anstrengt økonomi tynger allerede kommunene i Nordland, mener han.

– Demografi og økonomi er to store utfordringer for kommunene fremover, særlig i distriktskommuner med synkende innbyggertall. Å fjerne investeringstilskuddet vil gjøre vondt verre. Jeg håper fylkestinget nå sender et klart signal til Stortinget om at tilskuddet må videreføres på dagens nivå, sier Håkon Møller.

Les også:  Andøya: Støtter nytt rom-senter

Nordland fylkesting er for tiden samlet på Sortland. MDGs forslag til uttalelse stemmes over onsdag ettermiddag.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.