Norsk film om jødeforfølgelsen «Den største forbrytelsen» filmes nå

nordisk film

Forrige uke startet innspillingen av storfilmen «Den største forbrytelsen», som blir den første norske spillefilmen om jødeforfølgelsen under andre verdenskrig.

I hovedrollen som Charles Braude møter vi Jakob Oftebro og i en annen sentral rolle finner vi Nikolai Cleve Broch som fangevokter på Berg, et fengsel/fangeleir som ble opprettet av det NS kontrollerte statspolitiet i 1942. 

Hundrevis av norske jøder er hentet midt på natten og fraktes nå til kaia i Oslo. Uvitende og skrekkslagne tvinges barn, kvinner, syke og gamle om bord i det tyske lasteskipet som venter. Mennene, som en måned tidligere har blitt revet vekk fra familiene sine og har vært internt på Berg fangeleir, ankommer kaia i krøttervogner. I korte glimt gjenforenes menn og koner, fedre og barn, bestefedre og barnebarn, før de brutalt blir revet fra hverandre og ført under dekk på lasteskipet.

Les også:  VIDEO: Kalandra har sluppet låta "Are You Ready?"

Skipet ”Donau” forlater kaia med 532 norske jøder ombord, 302 menn, 188 kvinner og 42 barn. Målet var Tyskland og endestasjonen var Auschwitz.

Midt i dette kaoset møter vi familien Braude; en familie bestående far Benzel (Michalis Koutsogiannakis), mor Sara (Pia Halvorsen) og deres fire barn, Helene (Silje Storstein), Charles (Jakob Oftebro), Isak (Eilif Hartwig) og Harry (Carl Martin Eggesbø). 

Dette er rammen for Marte Michelets bok som nå blir film, i regi av Eirik Svensson med Therese Bøhn, Catrin Gundersen og Martin Sundland som produsenter.

Les også:  VIDEO: Kalandra har sluppet låta "Are You Ready?"

– Den største forbrytelsen er basert på sanne hendelser som ikke tidligere har blitt fortalt i norsk film, sier Martin Sundland. – Filmen forteller historien om familien Braude, en vanlig norsk arbeiderfamilie som inntil disse skjebnesvangre dagene hadde levd sine liv i trygghet på Grünerløkka i Oslo. Der levde de med sine drømmer for livet og ambisjoner for fremtiden. Helene jobbet i en sybutikk på Majorstua, Charles var norgesmester i boksing, Isak var aktiv i motstandsbevegelsen og Harry hadde jobbet hardt for å realisere skuespillerdrømmen. De var en helt vanlig arbeiderfamilie, med helt vanlige norske ungdommer, men de fikk sin skjebne forseglet av det faktum at de var jøder. Det er på høy tid at denne delen av vår historie finner sin vei til det store lerretet, sier Sundland. 

Les også:  VIDEO: Kalandra har sluppet låta "Are You Ready?"

I andre sentrale roller i filmen finner vi blant annet Axel Gherken Bøyum og André Sørum.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.