En av ti har ikke innboforsikring

usbl

En av ti i borettslag har ikke innboforsikring og risikerer å miste alt de eier hvis boligen blir skadet Mange i borettslag risikerer å stå nærmest på bar bakke økonomisk etter brann.

Hver tiende i borettslag sier de ikke har innboforsikring, viser en landsomfattende spørreundersøkelse Norsk Gallup har gjort for forsikringsselskapet If.

– Tallene er bekymringsfulle, men jeg er ikke overrasket. Vi opplever ganske ofte ved branner der flere boenheter får skader, at det er én eller flere som ikke har innboforsikring, sier administrerende direktør Johan Bruun i Usbl, et av Norges største boligbyggelag med 95 000 medlemmer.

Må starte på nytt
– Vi har sett mange eksempler på hvor dramatisk det kan bli, og hvilke økonomiske konsekvenser det får dersom du mangler innboforsikring. I Usbl forvalter vi over 1500 borettslag og sameier, og vi opplever til tider beboere som må flytte hjemmefra på grunn av at leiligheten er ubeboelig som følge vann- eller brannskader. Ved brann risikerer du å miste praktisk talt alt du eier, og du må starte på nytt, sier Bruun.

Les også:  Nettsvindel øker under julehandelen

Han tror det kan være flere grunner til at enkelte ikke har innboforsikring: Noen er unge og i etableringsfasen med presset økonomi. Andre misforstår, og tror at innboforsikring blir dekket over felleskostnadene i borettslaget. Men det er bare selve bygningsmassen, det vil si skallet du bor i, som er forsikret gjennom borettslaget. Innboforsikringen må du sørge for å ha i orden selv.

Ifølge Finans Norges innbokalkulator vil innboet i en leilighet på to rom og kjøkken for to personer gjerne ha behov for et forsikringsbeløp på mellom 540 000 og 1 360 000 kroner, avhengig av standard. Beløpet tilsvarer maksimal erstatning dersom alt innbo skulle gå tapt i brann. Verdien på innboet speiler ofte økonomisk evne.

Les også:  Posten misbrukes i svindel på Facebook

Trenger hjelp fra NAV
Skadeinspektør Grete Heyerdahl i If har truffet og snakket med hundrevis av mennesker som har opplevd brann hjemme.

– Når vi som er skadeinspektører i de forskjellige forsikringsselskapene er ute ved en storbrann som har rammet mange leiligheter, er det titt og ofte vi støter på beboere som ikke har innboforsikring. De må ofte søke om økonomisk nødhjelp hos NAV for å komme seg gjennom de første dagene. Hvilke økonomiske problemer og vanskeligheter de kan få i hverdagen etterpå, er det jo lett å forestille seg, sier hun.

Les også:  Gir over 111 millioner til norsk frivillighet

– Å droppe innboforsikring er å gamble med egen privatøkonomi, hevder Heyerdahl.

Høyere kostnader
Den erfarne skadeinspektøren peker på at en lite kjent del av innboforsikringen er dekning av kostnader til et annet bosted hvis boligen er ubeboelig etter skade.

– Må du ut på leiemarkedet en stund, kan det hende du får merkostnader som en innboforsikring vil kunne dekke, sier hun.

Tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge viser at det i perioden mellom 2007 og 2016 ble gitt erstatninger for over 3,3 milliarder kroner for brannskadet innbo alene.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.