Norges offisielle opprinnelsesmerke for mat er 10 år

nyt norge

10. mai feiret Nyt Norge 10-års jubileum som merkeordning. Dette er Norges offisielle opprinnelsesmerke og det er svært godt kjent blant forbrukere.

En undersøkelse MediaCom Insight har gjort for Matmerk høsten 2018 viser at 89 prosent av forbrukerne kjenner Nyt Norge-merket. 51 prosent sier i samme undersøkelse at de alltid velger Nyt Norge-merket mat når de kan.

– Nyt Norge merket garanterer at et landbruksprodukt er produsert i Norge av norske landbruksråvarer, og i tråd med gjeldende og strenge krav og standarder for matproduksjon. Kjennskapen til merket hos forbruker er høy, og forbrukernes holdning til merket er positiv, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad. – Det er viktig for bonden og sikrer arbeidsplasser i norsk matindustri, sier Bollestad.

Les også:  Jordbruksavtale: Et viktig inntektsløft

I slutten av april i år rundet Nyt Norge 4000 produkter i butikk. Merkebruker nummer 90 er Din Baker som sammen med Norgesmøllene har utviklet et nytt brød som nå skal ut i butikk. Det er bakt på den nye melblandingen «Mirakelmel» som er basert på norsk vårhvete. Landbruks- og matminister Olaug Bollestad har vært med å prøvebakt det nye brødet. – Mirakelmelet har utrolig gode bakeegenskaper. Brødet har 92 prosent grovhet og er dermed av det sunne slaget. Det er bra for folkehelsen, sier Bollestad.

Les også:  Ny undersøkelse: Vannkraftverk lar fisk dø i anleggene

Merkeordningene for norsk mat, som forvaltes av stiftelsen Matmerk, er viktige for å bygge Norge som en matnasjon. Nyt Norge er det offisielle informasjonsmerket for all norsk mat og drikke, og skal gjøre det enkelt for forbrukerne å velge norske mat- og drikkeprodukter i butikken.

Spesialitet-merket skal vise forbrukerne veien til god lokal mat og drikke. Merket garanterer at produktet er laget i Norge av lokale og norske råvarer, gjerne basert på lokale oppskrifter og tradisjoner, og er vurdert og godkjent av en uavhengig fagjury. Produkter med Beskyttet betegnelse har juridisk beskyttelse mot kopiering og etterlikning.

Les også:  Nye forslag om krav til sikkerhet og beredskap i offentlige anskaffelser

Produktene er ofte resultat av lange tradisjoner, høy kunnskap og råvarer dyrket under gunstige og særpregede vekstbetingelser som gir produktene unik smak og karakter. Matmerk vurderer søknadene om beskyttelse og Mattilsynet godkjenner dem.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.