Idrettsgalla 2023: Her er de nominerte

Norges idrettsforbund

Hovedjuryen for Idrettsgalla 2023 har nå avsluttet sitt arbeid, og under presenteres alle nominasjonene. Idrettsgallaen avvikles på Hamar lørdag 7. januar 2023, og sendes direkte på NRK1.

– Året 2022 ble både et spesielt og et utrolig idrettsår. Nominasjonene til idrettsgallaen preges på den ene siden av at Norge vant rekordmange gullmedaljer i vinter-OL i Beijing under svært strenge koronarestriksjoner og i ekstrem kulde. På den andre siden har vi nå en rekke topputøvere som presterer oppsiktsvekkende bra i store sommeridretter. Samtidig ser vi et spennende mangfold, hvor det kommer utøvere på høyt nivå i idretter hvor Norge ikke tidligere har markert seg. Alt dette har preget juryens arbeid, og kommer til uttrykk i nominasjonene, sier Tore Øvrebø, juryleder for idrettsgallaens hovedjury.

Sammen med seg i juryen har han Karen-Marie Ellefsen, Hanne Haugland, Marit Bjørgen, Ola By Rise, Kjetil André Aamodt og Knut Holmann. De syv jurymedlemmene har vært samlet til tre omfattende møter.

– Juryens medlemmer har bred kunnskap og erfaring om norsk og internasjonal toppidrett. Til tross for denne kompetansen, er det bortimot umulig å sammenligne svært forskjellige idretter med ulike internasjonale nivå og prestasjonskrav, og konkludere med at én prestasjon er bedre enn en annen. Men dette er juryens oppgave og lodd i livet. Juryeringen er gjort samvittighetsfullt, og juryen har vurdert prestasjonene etter kriteriene som gjelder. I noen klasser er det nærmest umulig å skille utøverne, fortsetter Øvrebø.

Les også:  Grasrotandelen: 280 millioner utbetales nå

Selve juryeringen foregår i fire omganger. Først diskuteres kandidatene i én og én klasse. Deretter er det åpen poenggivning, hvor alle jurymedlemmene gir poeng til alle kandidatene i hver klasse. Denne poenggivningen danner grunnlaget for hvem som blir nominert. Deretter er det ny diskusjonsrunde, hvor de nominerte drøftes, før arbeidet avsluttes med hemmelig avstemning. Jurymedlemmene vet altså ikke hvem som er vinnere av de ulike klassene. Med hemmelig avstemning vil man aldri komme i en situasjon hvor prisene blir «fordelt» av juryen.

– Alle kan være trygge på at juryarbeidet er møysommelig gjennomført og har foregått etter prosedyrene som gjelder. Diskusjoner om de nominerte vil det alltid være, det lever vi godt med. Til slutt står vi tilbake med verdige vinnere av alle prisene, avslutter juryleder Tore Øvrebø.

Nomineringene i de ulike klassene:

Årets kvinnelige utøver:

Prisen tildeles den kvinnelige utøveren, som etter juryens vurdering, har stått for den fremste internasjonale prestasjonen/resultatet (ev. flere) i året som gikk.

Grace Bullen, bryting

Jeanette Hegg Duestad, skyting

Karoline Bjerkeli Grøvdal, friidrett

Gyda Westvold Hansen, kombinert

Ada Stolsmo Hegerberg, fotball

Hildeborg Juvet Hugdal, styrkeløft

Therese Johaug, langrenn

Solfrid Koanda, vektløfting

Nora Mørk, håndball

Marte Olsbu Røiseland, skiskyting

Årets mannlige utøver:

Prisen tildeles den mannlige utøveren, som etter juryens vurdering, har stått for den fremste internasjonale prestasjonen/resultatet (ev. flere) i året som gikk.

Les også:  En revolusjonerende måte å trene turn og akrobatikk på

Kristian Blummenfelt, triatlon

Johannes Thingnes Bø, skiskyting

Tobias Svendsen Foss, sykkel

Jørgen Graabak, kombinert

Erling Braut Haaland, fotball

Jakob Ingebrigtsen, friidrett

Aleksander Aamodt Kilde, alpint

Johannes Høsflot Klæbo, langrenn

Marius Lindvik, skihopp

Birk Ruud, freeski

Casper Ruud, tennis

Mats Zuccarello, ishockey

Årets lag:

Prisen tildeles det laget som det siste året, etter juryens vurdering, har levert den fremste prestasjonen og/eller det beste internasjonale resultatet (ev. flere). Lagprestasjoner i nasjonale ligaer/mesterskap kan unntaksvis, og i helt spesielle tilfeller, gi grunnlag for nominering. Klassen omfatter alle lagspill, og teamprestasjoner (ikke stafetter).

Håndballjentene, håndball

Lagtempolaget menn i OL 2022, skøyter

Sandvolleyballgutta Mol/Sørum, sandvolleyball

Vipers, Kristiansand, håndball

Årets gjennombrudd:

Prisen tildeles den utøveren som det siste året, etter juryens vurdering, har gjort det mest imponerende sportslige gjennombruddet i seniorklassen, fortrinnsvis på den internasjonale idrettsarenaen. (Årets gjennombrudd kan altså ikke tildeles for prestasjoner i ungdoms- eller juniorklasser).

Sivert Guttorm Bakken, skiskyting

Thale Rushfeldt Deila, håndball

Hallgeir Engebråten, skøyter

Marlene Farstad Grøttem, kickboxing

Sondre Haga, motor/trial

Pål Haugen Lillefosse, friidrett

Suzanna Tangen, sykkel

Årets kvinnelige parautøver:

Prisen tildeles den kvinnelige parautøveren som, etter juryens vurdering, har levert den fremste prestasjonen/det beste resultatet internasjonalt siste år.

Aida Dahlen, bordtennis

Vilde Nilsen, langrenn

Helle Sofie Sagøy, badminton

Birgit Skarstein, roing

Suzanna Tangen, sykkel

Årets mannlige parautøver:

Prisen tildeles den mannlige parautøveren som, etter juryens vurdering, har levert den fremste prestasjonen/det beste resultatet internasjonalt siste år.

Les også:  David Beckham blir grill-ambassadør

Salum Ageze Kashafali, friidrett

Jesper Saltvik Pedersen, alpint

Fredrik Solberg, svømming

Tommy Urhaug, bordtennis

Årets trener:

Prisen tildeles den treneren (eller coach/støtteperson) som det siste året, etter juryens vurdering, har vist fremragende kvaliteter som coach/trener, og som har oppnådd svært gode resultater, fortrinnsvis internasjonalt, gjennom sitt arbeid med prestasjonsutvikling.

Espen Berg-Knutsen, skyting

Thorir Hergeirsson, håndball

Kåre Mol, sandvolleyball

Patrick Oberegger, skiskyting

Christian Ruud, tennis

Bjarne Rykkje, skøyter

Jan Schmid, kombinert

Årets navn (folkejury):

Vinneren av Årets navn er den utøveren/laget som stemmes frem av folket selv, basert på nominering fra hovedjuryen. Juryen kan ved nominering til Årets navn praktisere en videre tolkning av det tradisjonelle idrettsbegrepet, og i spesielle tilfeller nominere kandidater som ikke representerer særforbund knyttet til NIF.

Kristian Blummenfelt, triatlon

Johannes Thingnes Bø, skiskyting

Magnus Carlsen, sjakk

Erling Braut Haaland, fotball

Ada Stolsmo Hegerberg, fotball

Viktor Hovland, golf

Håndballjentene, håndball

Jakob Ingebrigtsen, friidrett

Therese Johaug, langrenn

Johannes Høsflot Klæbo, langrenn

Marius Lindvik, skihopp

Jesper Saltvik Pedersen, alpint

Jarl Magnus Riiber, kombinert

Birk Ruud, freeski

Casper Ruud, tennis

Marte Olsbu Røiseland, skiskyting

Birgit Skarstein, roing

I tillegg skal følgende priser deles ut:

Årets forbilde (ingen nominerte, juryens begrunnelse)
Årets hederspris (ingen nominerte, juryens begrunnelse)
Utøvernes pris (utøverne nominerer og stemmer)
Årets ildsjel (egen jury)

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.