NAF-undersøkelse: – Over halvparten vasker frontruta for sjelden

bil ratt speedometer

Lav høstsol sammen med en skitten frontrute gir deg som sjåfør trøbbel med sikten. – 56 prosent svarer at de vasker frontruten innvendig en til to ganger i året. Det er for sjelden, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

En fersk undersøkelse gjennomført av Norstat for NAF viser at det er de eldre mannlige sjåførene som er flinkest til å vaske frontruta på innsiden. Seks av ti over 50 år gjør det en gang i måneden eller oftere.

Utsiden av frontruten blir vasket hver gang bilen vaskes, men innsiden er det fort gjort å glemme. Men innsiden av frontruten er skitnere enn du tror, selv om den ser ren ut. Årsaken er at luften fra varmeapparatet ikke nødvendigvis er så ren. Det legger seg et tynt grått belegg på innsiden av frontruten.

Les også:  Nye lufthavner for Tårnsenteret i Bodø

– Ta innsiden av frontruten hver gang du vasker bilen. Da blir den ikke glemt, rådgir Sødal. – Er du flink til dette ser du godt også når sola står lavt på himmelen, fortsetter han.

Du trenger ikke fancy spesialvaskemidler for å få en ren frontrute. Faktisk er det varmt salmiakkvann som fjerner belegget best. Du kan også bruke renholdsprodukter som du vasker speil og vinduer med. Husk å tørke av med en tørr fille slik at det ikke blir skjolder.

Les også:  Slik blir ladesommeren

Det er ikke alltid at ren frontrute er nok for å få god sikt når du kjører bil. Frontruten er også en slitedel på bilen. Den burde sjekkes når bilen har kjørt om lag 80 000 kilometer fordi steinsprut, isskraping, vindusviskere, skitt og smuss gir slitasje.

– Er frontruta veldig slitt, er det en god idé å bytte den ut, mener Nils Sødal.

Les også:  Test: Disse kjøleboksene er best til bilferien

Vindusviskerne slites også. Merker du at vindusviskerne ikke får vekk vannet skikkelig og det blir striper på ruta, er de slitte.

– Det er enkelt å bytte til nye vindusviskere og det er lurt å gjøre det før høstregnet setter inn, avslutter NAF-rådgiveren.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.