Nærmere en million nordmenn forventer å bli solbrent i år

ferie sol strand

Det er ventet høye temperaturer og strålende sol flere steder i landet denne uken. Nå er farmasøytene bekymret for alvorlige solskader.

I en fersk undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av Farmasiet kommer det frem at det fortsatt er mange nordmenn som slurver med solkremen på ferie og i solsteiken. Hele 20 prosent regner nemlig med å bli solbrente i løpet av sommeren.

– Dette er veldig høye tall og svært bekymringsfullt. Solskader er permanente og øker sjansen betraktelig for å få hudkreft senere i livet, sier Stig Henning Pedersen, farmasøyt og driftsdirektør i Farmasiet. 

I undersøkelsen svarer 54 prosent at de ikke alltid smører seg fordi de glemmer det. Flere er også usikre på hvor mye og hvor ofte man bør smøre seg, og mange bruker en gammel solkrem som kan ha dårligere effekt. 

Les også:  Datingekspertens fem beste tips til en god førjulsdate

–  Hele 64 prosent oppgir faktisk at de bruker solkremen fra i fjor. Dette er selvsagt bedre enn ingenting, men det er viktig at den oppbevares i romtemperatur og helst benyttes innen tolv måneder, forklarer Pedersen og legger til:

– Undersøkelsen avslører også at halvparten av de spurte heller ikke er klar over at man bør smøre seg hver andre time. Når man ser disse tallene er det ikke så rart at så mange forventer å bli solbrente denne sommeren, sier Pedersen.

I tillegg til slurv med solkremen kan nok de høye tallene legges på skuldrene til de 23 prosent under 35 år, som svarer at de synes det er flaut å være bleik. Samme aldersgruppe topper også statistikken på de som forventer å bli solbrent (35%).

Les også:  Markedsføring av Fitline

Det ble også gjort noen oppsiktsvekkende funn blant menn og deres forhold til solkrem og kjønn. 20 prosent mener nemlig at menn er sløve med solkremen fordi det oppfattes som feminint å smøre seg. 

– Dette er jo veldig tullete – vi menn bør vite bedre i 2022. Det sagt – vi vet at kvinner er flinkere og mer opptatt av hudpleie enn menn. Solkrem bør imidlertid alltid prioriteres året rundt, av store og små, uansett kjønn, sier Pedersen.

 Hva er ditt beste tips til de som blir brent i sommer?

–  Solbrenthet kan være smertefullt i flere dager. En kald dusj kan lindre smertene, men du bør smøre huden godt med fuktighetskrem. I tillegg kan det være lurt å unngå solen i 2-3 dager etter du har blitt solbrent. Etter dette bør du være påpasselig med å ikke bli brent igjen. Det beste er å oppholde seg i skyggen til huden får kommet seg, avslutter Pedersen.

Les også:  Høysesong for brann: Slik kan du sikre deg best mulig

Fakta om sol og solkrem:

  • Smør deg hver andre time
  • Bruk minst 45 ml til kroppen
  • Bruk minst en teskje til ansiktet
  • Solen er sterkest mellom 12-15
  • Du bør smøre deg selv om det er overskyet
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.