Nå starter fellesferien, og innbruddsesongen

tryg forsikring

Sommerferien er høytid for vinningskriminelle, og i år forventer politiet en økning i antall innbrudd. Likevel vil 7 av 10 kun låse døren når de drar på ferie, viser en spørreundersøkelse for Sector Alarm.

– Det siste året har vært preget av stengte grenser, og det har vært utrolig virkningsfullt når det gjelder utenlandske vinningskriminelle. Men vi tenker at vi vil se mer av denne typen kriminalitet når grensene åpner igjen, sier Tonje Reiten, leder for avdeling for spesiell innsats i Oslo politidistrikt.

Til tross for pandemien var det over 36.000 forsikringsmeldte innbrudd, tyverier og ran av hus, leiligheter og hytter i fjor, viser tall fra Finans Norge. Erstatningene kom på over 400 millioner. Tallene hittil i år viser imidlertid en nedgang sammenlignet med samme periode i fjor.

– Jeg tror at hovedårsaken til reduksjonen i antall innbrudd kan skyldes at stadig flere har installert boligalarm, og blitt bedre til å følge skadeforebyggende råd om å sikre hjem og verdigjenstander når man drar på ferie. Vi ser at tyver går etter lett omsettelige verdigjenstander, som smykker, PCer, mobiltelefoner og annen forbrukselektronikk, men også sykler og hageutstyr som utemøbler og griller. Dyre klær er også attraktive, sier Ole Irgens, kommunikasjonssjef i Tryg Forsikring.

Les også:  Smarte råd til katteeiere i ferien

Norge er på Europatoppen i å ha boligalarm, men i undersøkelsen, som er foretatt av YouGov, kommer det frem at det er flere nordmenn som ber bekjente passe på boligen deres når de er bortreist, enn det er husholdninger som har alarm.

– Å få bekjente til å passe boligen for deg er ikke en fullverdig løsning. Vi har en døgnbemannet alarmstasjon som følger med og rykker ut dersom noe skjer, og det er spesielt viktig i ferier da man ofte er borte fra hjemmet over flere dager og kanskje uker. Våre kunder opplever det å ha boligalarm som betryggende og at det gir en ekstra sikkerhet, sier Inge Svendsen i Sector Alarm.

Les også:  50 år med tekst under korken!

Slik sikrer du boligen din:

  • Sørg for at alle vinduer og dører er låst før du reiser bort. Ikke glem å lukke og låse garasjen og utvendige boder.
  • Fjern eller lås stiger som kan gjøre innbrudd enklere.
  • Legg søppel i søppelkassa og be naboen om hjelp til å ta inn posten og vanne blomster.
  • Ikke skriv på sosiale medier at du er bortreist. Vær forsiktig med å legge ut bilder av at du er på ferie, med mindre du har lukket profil og oversikt over alle dine følgere.
  • Har du alarm – husk å bruke den!
  • ID-merking av verdigjenstander virker avskrekkende for tyver.
  • Meld fra til politiet om du finner kvister, lapper eller liknende på eller ved utgangsdøren. Kriminelle bruker ofte dette for å spore om beboerne er hjemme.
  • Unngå å forlate hjemmet helt mørkt og med alle gardiner igjen. La lys stå på og koble de gjerne til en tidsbryter. Da kan du stille dem inn slik at de blir skrudd av og på når du ønsker.
  • Installer sensorer for å slå på utelamper når noen beveger seg utenfor boligen din.
  • Merk alle dører og vinduer med «Hjemmet er sikret med alarm».
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.